Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint licht lager aan verkorte handelsdag

Damrak begint licht lager aan verkorte handelsdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index lijkt vrijdag licht lager te beginnen aan de laatste dag van het jaar. Vanwege de viering van oudejaarsavond wordt er op het Damrak slechts een halve dag gehandeld. Ook de beurzen in Parijs en Londen gaan eerder dicht. In Frankfurt, Milaan, Madrid en Zürich blijven de aandelenmarkten de hele dag gesloten. Op Wall Street wordt op oudejaarsdag wel een hele dag gehandeld.

In Azië waren de beurzen in Japan en Zuid-Korea gesloten. De Hang Seng-index in Hongkong ging na een verkorte handelssessie 1,2 procent hoger het jaar uit. De graadmeter zakte dit jaar met 14 procent. Dat is de sterkste daling in zeker tien jaar. De beurs in Hongkong behoort daarmee tot de slechtst presterende grotere aandelenbeurzen. Veel grote techbedrijven op de beurs in de stadstaat gingen gebukt onder de aanscherping van de regels door de Chinese overheid. Op de laatste dag van 2021 lieten deze techbedrijven echter stevige winsten zien.

Hunter Douglas

In Shanghai noteerde de beursgraadmeter 0,6 procent in de plus. De bedrijvigheid in de Chinese industrie bleek in december iets hoger te liggen dan een maand eerder, zo bleek uit de zogeheten inkoopmanagersindex. De lichte toename was onverwachts. Economen rekenden in doorsnee op een lichte krimp, ook vanwege de impact van lockdowns.

Op het Damrak maakte Hunter Douglas bekend te worden overgenomen door investeerder 3G Capital. De in New York gevestigde investeerder koopt een meerderheidsbelang in Hunter Douglas van de controlerende familie Sonneberg dat via houdstermaatschappij HoldCo bijna 94 procent van de aandelen in bezit heeft. Aan het Rotterdamse bedrijf, dat vooral bekend is van de raamdecoratie van Luxaflex, hangt een prijskaartje van 7,1 miljard dollar, omgerekend bijna 6,3 miljard euro. David Sonneberg, de huidige topman blijft aan als bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Airbus

In Parijs gaat de aandacht uit naar Airbus. De vliegtuigbouwer sleepte weer een grote order binnen. Dit keer gaat het om de verkoop van zestig toestellen aan de Amerikaanse leasemaatschappij Aviation Capital Group, dat volledig in handen is van het Japanse Tokyo Century Corporation. Bedragen zijn niet genoemd.

De euro was 1,1313 dollar waard, tegen 1,1324 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 76,92 dollar. Brentolie kostte een fractie minder op 79,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

5 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

11 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

13 uur geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

15 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

15 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

16 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

17 uur geleden