Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint lager aan nieuwe beursweek

Damrak begint lager aan nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt maandag lager te beginnen aan de nieuwe week. Het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag al voor zware koersverliezen zorgde, galmt nog na op de financiële markten. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt in de Verenigde Staten geeft de Federal Reserve de ruimte om de rente stevig te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie.

Ook maken beleggers zich op voor het cijferseizoen. Zo komen aan het einde van de week de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo met resultaten. Op macro-economisch gebied komen er deze week nieuwe cijfers over de inflatie in diverse Europese landen en de VS. Op het Damrak openen kleinere bedrijven als elektrische bussenbouwer Ebusco, laadpalenuitbater Fastned, apothekersgroothandel Fagron, chiptoeleverancier RoodMicrotec en navigatiedienstverlener TomTom de boeken.

De Aziatische aandelenmarkten lieten maandag verliezen zien. Vooral de Chinese chipbedrijven verloren flink terrein door de nieuwe Amerikaanse exportregels voor materialen en apparatuur die chipfabrikanten nodig hebben. De regels zijn bedoeld om de technologische en militaire vooruitgang van China te vertragen. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 3 procent. De beurs in Shanghai daalde 0,9 procent na een krimp van de Chinese dienstensector in september. In Japan en Zuid-Korea hadden beleggers een vrije dag.

Sligro

Sligro liet weten zich formeel te hebben aangemeld als geïnteresseerde partij voor de Belgische activiteiten van Metro. Makro Cash & Carry Belgium, waarin zowel de cash & carry-activiteiten in België van Makro als Metro zijn ondergebracht, kreeg in september uitstel van betaling. De Belgische gerechtsmandatarissen, een soort curatoren, zijn daarop een proces gestart om deze activiteiten of onderdelen daarvan te verkopen aan geïnteresseerde partijen.

In Parijs gaat de aandacht uit naar TotalEnergies. Het Franse olie- en gasconcern wil deze maand al praten over de lonen van zijn Franse personeel. De loononderhandelingen stonden eigenlijk pas voor november gepland, maar onder aanvoering van vakbond CGT staakt het personeel van TotalEnergies al bijna twee weken. Daarbij worden raffinaderijen getroffen.

De euro was 0,9720 dollar waard, tegen 0,9782 dollar op vrijdag. De olieprijzen vielen wat terug na de opmars afgelopen week, die volgde op het besluit van oliealliantie OPEC+ om de productie fors te verlagen om zo de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 91,92 dollar en Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 97,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

UTRECHT (ANP) - Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

29 minuten geleden
Honderden Spaanse bedrijven dienen klacht tegen Microsoft in

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - Zevenhonderd Spaanse bedrijven dienen een klacht tegen Microsoft in bij de Spaanse mededingingswaakhond omdat het technologieconcern te veel macht zou hebben in de markt voor clouddiensten. Doordat veel bedrijven afhankelijk zijn van de software van Microsoft, zou het bedrijf oneerlijke voorwaarden stellen en te hoge prijzen vragen aan Spaanse start-ups omdat ze niet snel een alternatieve aanbieder kunnen vinden.

46 minuten geleden
CNV mogelijk naar rechter na uitzondering Picnic op supermarkt-cao

DEN HAAG (ANP) - Vakbond CNV overweegt juridische stappen als minister Karien van Gennip van Sociale Zaken het besluit niet intrekt om voor onlinesupermarkt Picnic en flitsbezorgers een uitzondering te maken op de supermarkt-cao. Dat zegt vakbondsbestuurder Jacqueline Twerda na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

59 minuten geleden
Nintendo komt met opvolger Switch

KYOTO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo komt binnenkort met een opvolger van de Switch. Het is voor het eerst in negen jaar dat Nintendo met een nieuwe spelcomputer komt.

2 uur geleden
Hoge inflatie in 2023 kwam volgens DNB vooral door gestegen lonen

AMSTERDAM (ANP) - De hoge inflatie van vorig jaar kwam vooral door de gestegen lonen van Nederlandse werknemers. Ook de winsten van bedrijven droegen bij aan het oplopen van de prijzen, maar dat effect nam gaandeweg het jaar wel af. Dit komt naar voren uit onderzoek door De Nederlandsche Bank (DNB).

2 uur geleden
AEX gaat verder omhoog en nadert 900 puntengrens

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag verder gestegen en nadert de 900 puntengrens. De hoofdgraadmeter op het Damrak eindigde maandag al op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

2 uur geleden
Aantrekkende verkoop nieuwbouwwoningen geeft Heijmans vertrouwen

ROSMALEN (ANP) - Bouwconcern Heijmans ziet de verkoop van nieuwbouwwoningen verder aantrekken. "De stijging van het aantal woningverkopen houdt aan. Met name de vraag naar grondgebonden woningen blijft onveranderd groot, wat vertrouwen geeft voor het vervolg van dit jaar", zegt topman Ton Hillen van de beursgenoteerde onderneming. Grondgebonden woningen zijn huizen met een woonlaag op het straatniveau, vaak met een terras of tuin.

3 uur geleden