Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint lager aan nieuwe beursmaand door rentezorgen

Damrak begint lager aan nieuwe beursmaand door rentezorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt donderdag lager te beginnen aan de nieuwe beursmaand. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken blijft zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De markten kijken dan ook uit naar cijfers over de mate van bedrijvigheid van de industrie in de eurozone om meer inzicht te krijgen in de stand van zaken. Uit Duitsland kwam positief nieuws. Daar zijn de winkelverkopen in juli sterker dan verwacht gestegen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van 0,7 procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen in het rood te openen. De aandelenmarkten in Aziƫ lieten donderdag flinke verliezen zien. Een krimp van de Chinese industrie wakkerde de zorgen aan over een verdere groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,8 procent kwijt.

DSM

Het aandeel van AEX-fonds Signify zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het verlichtingsbedrijf op naar kopen.

Speciaalchemiebedrijf DSM liet weten de verkoop van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt, te hebben afgerond. Het Amerikaanse Avient kocht het voor 1,45 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro.

InPost

MidKapper InPost kwam nog met cijfers. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen. Het bedrijf handhaafde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar, maar merkte wel op dat lagere consumentenbestedingen in de tweede jaarhelft de volumes en marges onder druk kunnen zetten. Advies- en ingenieursbureau Arcadis liet weten ProRail te gaan helpen met de invoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem.

De AEX sloot de maand augustus af met een verlies van 1,5 procent, op 680,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,4 procent. Ook Wall Street ging verder omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de min op 31.510,43 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0017 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 88,96 dollar per vat. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 95,04 dollar.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

4 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

4 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

5 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

7 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

7 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

8 uur geleden