Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Damrak begint lager aan nieuwe beursmaand door rentezorgen

Damrak begint lager aan nieuwe beursmaand door rentezorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt donderdag lager te beginnen aan de nieuwe beursmaand. De vrees dat de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten de rentes in september flink zullen verhogen om de inflatie aan te pakken blijft zorgen voor terughoudendheid bij beleggers. Hogere rentetarieven remmen namelijk niet alleen de inflatie maar ook de economie, die daardoor mogelijk in een recessie zal belanden.

De markten kijken dan ook uit naar cijfers over de mate van bedrijvigheid van de industrie in de eurozone om meer inzicht te krijgen in de stand van zaken. Uit Duitsland kwam positief nieuws. Daar zijn de winkelverkopen in juli sterker dan verwacht gestegen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst af op een openingsverlies van 0,7 procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen in het rood te openen. De aandelenmarkten in Azië lieten donderdag flinke verliezen zien. Een krimp van de Chinese industrie wakkerde de zorgen aan over een verdere groeivertraging van de op een na grootste economie ter wereld. In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds 1,8 procent kwijt.

DSM

Het aandeel van AEX-fonds Signify zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan schroefden hun aanbeveling voor het verlichtingsbedrijf op naar kopen.

Speciaalchemiebedrijf DSM liet weten de verkoop van het onderdeel dat beschermende materialen zoals supersterke vezels maakt, te hebben afgerond. Het Amerikaanse Avient kocht het voor 1,45 miljard euro. De verkoop levert DSM een boekwinst op van ongeveer 1 miljard euro.

InPost

MidKapper InPost kwam nog met cijfers. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de omzet in het tweede kwartaal bijna verdubbelen. Het bedrijf handhaafde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar, maar merkte wel op dat lagere consumentenbestedingen in de tweede jaarhelft de volumes en marges onder druk kunnen zetten. Advies- en ingenieursbureau Arcadis liet weten ProRail te gaan helpen met de invoering van het nieuwe treinbeveiligingssysteem.

De AEX sloot de maand augustus af met een verlies van 1,5 procent, op 680,31 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,4 procent. Ook Wall Street ging verder omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de min op 31.510,43 punten. De brede S&P 500 zakte 0,8 procent en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent.

De euro was iets meer waard dan de dollar en noteerde op 1,0017 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 88,96 dollar per vat. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 95,04 dollar.

Meer uit Financieel

Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is ex-Pioneer baas Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

39 minuten geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

1 uur geleden
Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

ANTWERPEN (ANP) - Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf dat hij toen nog leidde. "Ik heb twee jaar moeten wachten tot deze rechtszaak", vertelt hij aan het ANP. "Ik blijf erbij dat er niets te verwijten is aan mij."

1 uur geleden
Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

2 uur geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

2 uur geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

2 uur geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

3 uur geleden