Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dam stroomt vol met boze leerkrachten

Dam stroomt vol met boze leerkrachten

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zich vele honderden demonstranten verzameld voor de onderwijsactie daar. Onder hen een leerkracht van een basisschool uit Harderwijk. Ze zegt niet te staken voor meer geld voor zichzelf, maar uit solidariteit met collega's en uit zorg over het onderwijs in de toekomst. Collega's lijken zich zelfs af te vragen of er in te toekomst nog wel onderwijzers zijn: ze dragen t-shirts met "uitstervende soort" en "collectors' item". Ook staat er iemand met een "overspandoek".

Op de school van genoemde leerkracht gaat het normaliter nog wel, maar "bij ziekte zijn er geen invallers en moeten groepen worden opgesplitst of naar huis gestuurd". Er dreigt volgens haar ook willekeur: "of je goed of slecht onderwijs krijgt, hangt straks af van op welke school je zit en op welke manier ze het daar proberen te redden. Intussen hebben schooldirecteuren nu achter de schermen al de handen vol aan allerlei noodmaatregelen. De ouders merken dat nu nog niet zo" , volgens de demonstrant.

Een leerkracht uit het speciaal onderwijs in Purmerend is zelfs ziek geworden van alle problemen: een jaar lang werkte hij maar halve dagen. Hij klaagt over het contante geschuif met beschikbare leerkrachten en maakt zich "enorme zorgen"om de kwaliteit.

Steeds moeilijker

Een leerkracht uit Bunschoten zegt dat het ook steeds moeilijker is voor leerkrachten om te werken met de groepen waar ze het meeste mee hebben: de kleintjes of juiste de grotere kinderen. Onderwijzenden worden ingezet waar ze nodig zijn en niet voor de klasjes waarvoor ze het beste tot hun recht zouden komen.

Een geschiedenisdocent van een middelbare school uit Almere vertelt dat sommige collega's niet komen demonstreren, maar de stakingstijd benutten om bijvoorbeeld proefwerken na te kijken: "Anders komen ze in de knel met hun planning." Hij is er wel, uit solidariteit met het basisonderwijs: "Zonder goed basisonderwijs krijgen wij ook weer hoofdpijn. De hele situatie gaat pijn doen aan de kennismaatschappij."

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman wijst er nog eens op dat Amsterdam vierhonderd leerkrachten tekort komt, vooral in het basisonderwijs dat minder betaalt. Ze vreest voor een grotere ongelijkheid, omdat de scholen in de sociaal zwakste wijken het moeilijkst vacatures kunnen vervullen.

Meer uit Binnenland

Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

1 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

1 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

1 uur geleden
Twaalf dagen minder treinen naar Schiphol om werkzaamheden

SCHIPHOL (ANP) - Vanaf maandag rijden er bijna twee weken minder treinen van, naar en via Schiphol vanwege werkzaamheden. Tot en met vrijdag 8 maart moeten reizigers die via de luchthaven reizen rekening houden met een aangepaste dienstregeling.

1 uur geleden
Enquêtecommissie brengt verslag uit over fraudeaanpak overheid

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fraudebeleid en de dienstverlening van de overheid, komt met haar eindverslag. Het rapport moet meer inzicht geven in hoe het zo mis kon gaan in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, maar ook bij de aanpak van bijvoorbeeld (vermeend) misbruik van uitkeringen.

1 uur geleden
OM begint aan slotbetoog in liquidatieproces Eris

SCHIPHOL (ANP) - Het Openbaar Ministerie begint maandag aan het slotbetoog, het zogeheten requisitoir, in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van de inmiddels verboden motorclub Caloh Wagoh. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden behandelt de zaak in hoger beroep, in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelde in juli 2022 vier verdachten tot een levenslange gevangenisstraf.

1 uur geleden
Provincies hadden de kritiek op stikstofplannen al verwacht

DEN HAAG (ANP) - "In de lijn der verwachting", noemt het Interprovinciaal Overleg (IPO) de kritiek van onderzoeksinstanties op de plannen voor de hervorming van het landelijk gebied. Volgens een woordvoerder worden de pakketten met maatregelen "voortdurend bijgesteld".

5 uur geleden