Dam afgesloten voor Dodenherdenking
AMSTERDAM (ANP) - De omgeving van de Dam in Amsterdam is dinsdag sinds 17.00 uur afgesloten voor de Dodenherdenking. Het gebied is afgezet met hekken. Op de toegangswegen naar de Dam blokkeren politiebusjes en betonblokken de doorgang.
Vanwege de coronamaatregelen kan er dit jaar opnieuw geen groot publiek bij de plechtigheid zijn. Dat betekent dat de Dam net als vorig jaar zo goed als leeg is. Voor het monument staan stoelen, waar zo'n honderd genodigden tijdens de plechtigheid plaatsnemen. Het zijn vertegenwoordigers van de verschillende groepen oorlogsgetroffenen, zoals het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers, omgekomen burgers en omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel. Vorig jaar waren alleen het koninklijk paar, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet erbij.
De Nationale Herdenking begon tegen 19.00 uur met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller 't Hooge nest, houdt de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards zingt onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Daarna leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte.
Spoken wordvoordracht
Hier houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken wordvoordracht en André van Duin neemt de jaarlijkse toespraak voor zijn rekening. Na het officiële programma volgt een defilé. De bijeenkomst is rechtstreeks te volgen op NPO 1.
De Dam is tot 23.00 uur dicht voor al het verkeer. Trams worden omgeleid. De Noord-Zuidlijn blijft wel rijden.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Om de filedruk op dinsdagen en donderdagen te verlichten, roept minister Barry Madlener (Infrastructuur) automobilisten op die dagen zoveel mogelijk de auto te laten staan tijdens de spits. Werknemers kunnen dan bijvoorbeeld thuis starten en later naar hun werk gaan, oppert de minister. Sinds corona wordt er meer thuisgewerkt, maar de meeste mensen gaan op dinsdag of donderdag nog wel naar kantoor.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
10 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
11 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
11 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Anouar T., hoofdverdachte in het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat er een "liquidatiedreiging vanuit de media" is op hem. Dat zou de directeur van de gevangenis waar hij zit, hem hebben laten weten. Het Openbaar Ministerie zegt van niets te weten, en ook niet dergelijke informatie vanuit de penitentiaire inrichting te hebben ontvangen.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.
15 uur geleden