Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dam afgesloten voor Dodenherdenking

Dam afgesloten voor Dodenherdenking

AMSTERDAM (ANP) - De omgeving van de Dam in Amsterdam is dinsdag sinds 17.00 uur afgesloten voor de Dodenherdenking. Het gebied is afgezet met hekken. Op de toegangswegen naar de Dam blokkeren politiebusjes en betonblokken de doorgang.

Vanwege de coronamaatregelen kan er dit jaar opnieuw geen groot publiek bij de plechtigheid zijn. Dat betekent dat de Dam net als vorig jaar zo goed als leeg is. Voor het monument staan stoelen, waar zo'n honderd genodigden tijdens de plechtigheid plaatsnemen. Het zijn vertegenwoordigers van de verschillende groepen oorlogsgetroffenen, zoals het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers, omgekomen burgers en omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel. Vorig jaar waren alleen het koninklijk paar, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet erbij.

De Nationale Herdenking begon tegen 19.00 uur met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller 't Hooge nest, houdt de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards zingt onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Daarna leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte.

Spoken wordvoordracht

Hier houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken wordvoordracht en André van Duin neemt de jaarlijkse toespraak voor zijn rekening. Na het officiële programma volgt een defilé. De bijeenkomst is rechtstreeks te volgen op NPO 1.

De Dam is tot 23.00 uur dicht voor al het verkeer. Trams worden omgeleid. De Noord-Zuidlijn blijft wel rijden.

Meer uit Binnenland

Noodverordening in heel Harderwijk in verband met demonstratie

HARDERWIJK (ANP) - In de hele gemeente Harderwijk geldt vrijdag vanaf 16.00 uur een noodverordening. Dit met het oog op de voor vrijdagavond aangekondigde demonstratie van Nederland in Verzet. Die manifestatie mag doorgaan, heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik besloten in overleg met politie en openbaar ministerie.

57 minuten geleden
ANWB: houd maandag verkeersinformatie goed in de gaten

DEN HAAG (ANP) - Check maandag vlak voor vertrek de verkeersinformatie, pas eventueel je plan aan en houd er rekening mee dat er iets onderweg kan gebeuren. Dat adviseert de ANWB vrijdag aan weggebruikers, met het oog op de mogelijk forse boerenacties die maandag plaatsvinden.

2 uur geleden
Enquête: brandweer heeft moeite om vrijwilligers te vinden

UTRECHT (ANP) - Een meerderheid van de Nederlandse brandweermensen vindt dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Dat blijkt uit een peiling die het Veiligheidsberaad liet uitvoeren onder ruim 6100 brandweerlieden. Bijna 40 procent geeft aan dat er niet genoeg vrijwilligers gevonden kunnen worden in de eigen regio.

2 uur geleden
Tractoren worden maandag niet getolereerd op snelwegen Schiphol

HAARLEMMERMEER (ANP) - Boeren die maandag rond Schiphol willen demonstreren, kunnen beter niet proberen de snelwegen rond de luchthaven met trekkers te blokkeren. "Een blokkade wordt niet getolereerd", zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt. Hij zegt dat er in zo'n geval wordt ingegrepen met "voertuigen van de politie en de marechaussee". Hij wijst erop dat tractoren op de snelweg sowieso niet zijn toegestaan.

2 uur geleden
Man (35) vast in vermissingszaak Marley

LELYSTAD (ANP) - De politie heeft een man (35) opgepakt die ervan wordt verdacht het 13-jarige meisje Marley te hebben "onttrokken aan het ouderlijk gezag". Iemand had het tweetal samen zien lopen. Donderdag werd voor het meisje een amber alert verstuurd toen ze rond 09.00 uur vertrok vanaf haar school aan de Tjalk in Lelystad. In de avond maakte de politie bekend dat ze terecht was.

2 uur geleden
Luchthavens, haven en supermarkten beducht voor acties boeren

DEN HAAG (ANP) - Luchthavens, supermarktbedrijven en de haven van Rotterdam zijn beducht voor blokkeeracties van boeren op maandag. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol en distributiecentra voor supermarkten blokkeren. Ook de haven van Rotterdam wordt genoemd als eventuele locatie.

2 uur geleden
Zeewolde verrast door besluit Meta te stoppen met datacenter

ZEEWOLDE (ANP) - De gemeente Zeewolde is naar eigen zeggen verrast door het besluit van Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook, om definitief een streep te zetten door zijn plannen voor een datacenter in de plaats in Flevoland. "Het is inhoudelijk nog onduidelijk wat de terugtrekking van Meta precies voor de totale ontwikkeling van Trekkersveld 4 betekent. We gaan nu uitzoeken hoe we het project datacenter, in nauwe samenwerking met Meta, zorgvuldig kunnen afsluiten", verklaart het college van burgemeester en wethouders. Het afsluiten van het project kost volgens de gemeente veel tijd.

3 uur geleden