Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dam afgesloten voor Dodenherdenking

Dam afgesloten voor Dodenherdenking

AMSTERDAM (ANP) - De omgeving van de Dam in Amsterdam is dinsdag sinds 17.00 uur afgesloten voor de Dodenherdenking. Het gebied is afgezet met hekken. Op de toegangswegen naar de Dam blokkeren politiebusjes en betonblokken de doorgang.

Vanwege de coronamaatregelen kan er dit jaar opnieuw geen groot publiek bij de plechtigheid zijn. Dat betekent dat de Dam net als vorig jaar zo goed als leeg is. Voor het monument staan stoelen, waar zo'n honderd genodigden tijdens de plechtigheid plaatsnemen. Het zijn vertegenwoordigers van de verschillende groepen oorlogsgetroffenen, zoals het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers, omgekomen burgers en omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel. Vorig jaar waren alleen het koninklijk paar, premier Mark Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet erbij.

De Nationale Herdenking begon tegen 19.00 uur met een bijeenkomst in De Nieuwe Kerk. Schrijfster Roxanne van Iperen, bekend van de bestseller 't Hooge nest, houdt de 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe. Sopraan Laetitia Gerards zingt onder begeleiding van enkele leden van het Metropole Orkest. Daarna leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument, voorafgaand aan de twee minuten stilte.

Spoken wordvoordracht

Hier houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken wordvoordracht en André van Duin neemt de jaarlijkse toespraak voor zijn rekening. Na het officiële programma volgt een defilé. De bijeenkomst is rechtstreeks te volgen op NPO 1.

De Dam is tot 23.00 uur dicht voor al het verkeer. Trams worden omgeleid. De Noord-Zuidlijn blijft wel rijden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bij pro-Palestijnse demonstraties in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn zaterdag een paar honderd mensen aanwezig bij pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld heeft zich een grote groep van ongeveer vijfhonderd mensen verzameld. Ze hebben onder meer vlaggen bij zich en er wordt geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers is Tunahan Kuzu van DENK.

4 minuten geleden
Nederlander maakt haast met vakantie na aangepast reisadvies

AMSTERDAM (ANP) - Veel Nederlanders willen zo snel mogelijk op vakantie nu de overheid een handvol landen als veilig genoeg heeft bestempeld. Niet-essentiële reizen zijn na een aanpassing van de reisadviezen weer mogelijk naar vakantiebestemmingen als Ibiza, Aruba, Curaçao en een groot aantal Griekse eilanden. Dit zorgt voor grote drukte bij reisorganisaties, waar sommige klanten al vakanties boeken die over een paar weken beginnen.

3 uur geleden
Man (31) aangehouden vanwege dodelijk schietincident in Haarlem

HAARLEM (ANP) - De politie heeft een 31-jarige verdachte aangehouden in het onderzoek naar het dodelijk schietincident in de Beeksteeg in Haarlem, waarbij een 45-jarige inwoner van die stad is overleden.

3 uur geleden
LAKS is bang dat meer eindexamenleerlingen zakken door corona

UTRECHT (ANP) - Scholierenorganisatie LAKS is bang dat scholieren zich niet goed hebben kunnen voorbereiden op de centrale eindexamens, die maandag beginnen.

6 uur geleden
'Droogte zo goed als voorbij door wisselvallige weer'

DE BILT (ANP) - Door het wisselvallige weer sinds vorige zomer is de droogte van afgelopen jaren zo goed als voorbij. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal en ook het neerslagtekort is kleiner dan gebruikelijk. De komende tijd blijft dagelijks kans op buien, waardoor voorlopig geen sprake is van ernstige droogte. Dat meldt het weerbureau Weeronline.nl.

7 uur geleden
Polderbaan op Schiphol weer beschikbaar

SCHIPHOL (ANP) - De Polderbaan is weer in gebruik. De meest westelijke start- en landingsbaan op Schiphol was vanaf eind januari buiten gebruik vanwege groot onderhoud.

8 uur geleden
'Filantroop Sywert van Lienden verdiende aan pandemie'

AMSTERDAM (ANP) - Politiek commentator en activist en lobbyist Sywert van Lienden kwam in het voorjaar van 2020 in actie om het zorgpersoneel aan beschermingsmiddelen te helpen. Naar eigen zeggen belangeloos stelde hij miljoenen Chinese mondkapjes veilig voor de Nederlandse zorg. Maar geheim bleef dat hij via een eigen bedrijf toch verdiende aan de pandemie, en dat het RIVM zijn mondkapjes kwalificeerde als "een onacceptabel gezondheidsrisico", zo meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

9 uur geleden