Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Daling vertrouwen Duitse consumenten zet door

Daling vertrouwen Duitse consumenten zet door

NEURENBERG (ANP/RTR) - Het vertrouwen van Duitse consumenten blijft verder afnemen. Ze werden minder positief over de verwachtingen voor de economie en waren ook minder bereid om grote uitgaven te doen, stelt onderzoeksbureau GfK in zijn maandelijkse meting.

De daling in het vertrouwen begon al na een piek in juni. De maand september wordt daarmee de derde maand op rij met afnemend vertrouwen. Die daling versnelt bovendien. Volgens GfK hangt dat samen met een steeds minder snel stijgende vaccinatiegraad, stijgende aantallen coronabesmettingen en discussies over hoe om te gaan met ongevaccineerden.

Daarbovenop komt de toenemende inflatie. In juli stegen de prijzen volgens het federale statistiekbureau met 3,8 procent, de grootste stijging sinds 1993. Volgens GfK-onderzoeker Rolf Bürkl is het een gebruikelijk verschijnsel dat het consumentenvertrouwen daalt als de inflatie toeneemt.

Mondkapjesplicht

Dat de Duitse geldontwaarding verklaarbaar is omdat vorig jaar de btw tijdelijk werd verlaagd vanwege de coronacrisis en nu weer op normaal niveau is, doet daar niets aan af. "Vanwege de aanhoudende lage rente zien huishoudens de prijsstijgingen als een nog grotere bedreiging voor hun koopkracht."

De bereidheid om geld uit te geven hangt samen met die afnemende koopkracht, maar ook met zaken als de mondkapjesplicht en verplicht afstand houden. Daardoor zit onbezorgd winkelen er niet in. Duitse consumenten blijven wel positief over hun inkomensverwachtingen. De graadmeter die GfK daarvoor bijhoudt steeg zelfs licht, geholpen door de overheidsmaatregelen die bedrijven hielpen om personeel in dienst te houden.

Meer uit Financieel

Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

11 uur geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

11 uur geleden
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck heeft China gewaarschuwd dat de steun van het land aan Rusland economische gevolgen heeft. China stelt zich formeel op als neutrale partij na de Russische inval in Oekraïne, maar haalt de banden met Rusland wel steeds verder aan. Dat heeft de relatie tussen China en Europa onder druk gezet, zei Habeck tijdens zijn bezoek aan Beijing.

16 uur geleden
Madagaskar krijgt geld via nieuw klimaatverbond IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Madagaskar ontvangt als eerste land ter wereld financiële hulp via een nieuw samenwerkingsverband voor klimaatactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In het kader van dit programma leent het IMF zo'n 321 miljoen dollar uit aan Madagaskar.

16 uur geleden
Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

1 dag geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

1 dag geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden