Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Daling van aantal ganzen die in Nederland overwinteren

Daling van aantal ganzen die in Nederland overwinteren

NIJMEGEN (ANP) - Het verblijf van ganzen die in Nederland overwinteren, neemt voor het eerst sinds vijftig jaar af. Dat blijkt uit een analyse van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

De grootste verandering is te zien bij de arctische ganzensoorten, zoals de kolganzen en toendrarietganzen. Deze soorten arriveerden de afgelopen drie winters steeds later in het najaar in Nederland. Door zachtere winters verschuift het gebied waar de ganzen overwinteren richting het noordoosten en komen ze pas later aan.

Deze daling kan betekenen dat er iets minder overlast komt door ganzen, zegt de woordvoerder van Sovon. "Die schadeproblematiek komt namelijk onder meer door de kolgans. Maar er zijn nog steeds veel ganzen in Nederland, nu alleen in iets lagere aantallen. Maar in het algemeen kun je zeggen: minder ganzen, minder schade."

Nederland is een van de belangrijkste ganzenlanden in Europa, met in topjaren wel 2,3 miljoen ganzen in de winter.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

2 uur geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

13 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

17 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

18 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

18 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

19 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

20 uur geleden