Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Daling kankerdiagnoses, oorzaak vermoedelijk de coronacrisis

Daling kankerdiagnoses, oorzaak vermoedelijk de coronacrisis

UTRECHT (ANP) - De afgelopen weken zijn er aanzienlijk minder nieuwe kankerdiagnoses gesteld. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de coronacrisis, waardoor huisartsbezoeken zijn uitgesteld, maar ook door vertraagde diagnostiek en de opgeschorte bevolkingsonderzoeken. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Dit jaar lag het aantal nieuwe diagnoses vanaf week 3 tot en met week 7 rond de 3500, maar daarna is een daling ingezet. In week 10 waren er ongeveer 2300 meldingen, met daarna weer een lichte stijging. Voor huidtumoren is de afname het grootst, maar in vrijwel alle kankersoorten is een afname van de meldingen te zien.

IKNL-voorzitter Thijs Merkx: "Het publiek voelt enige schroom om zich te melden met niet-acute klachten, vanwege corona. En huisartsen proberen zoveel mogelijk telefonisch af te doen. Maar een huidafwijking moet je zien en voelen, een prostaattumor kan je niet telefonisch vaststellen. Daarnaast heeft het RIVM alle bevolkingsonderzoeken stilgelegd. Dat is begrijpelijk, want neem alleen al een mammografie: daarbij kan je geen 1,5 meter afstand houden. Maar het gevolg van dit alles is wel dat tumoren in een later stadium zullen worden vastgesteld. Daar zullen we nog 5 of 10 jaar de gevolgen van merken."

Uitgestelde zorg oppikken

Merkx roept, samen met voorzitter Iris Nagtegaal van Palga (de landelijke pathologieregistratie) op om ná de coronacrisis samen met alle partijen te kijken hoe "we de mogelijk uitgestelde zorg oppakken binnen de capaciteit die er de komende tijd beschikbaar is".

Het IKNL haalt de daling uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van voorlopige diagnoses in de landelijke pathologiedatabase Palga.

KWF Kankerbestrijding spreekt van een "zorgelijke situatie waarvan we ook niet eens weten hoe lang die gaat duren". Een woordvoerder benadrukt wel dat alle urgente behandelingen en ingrepen doorgaan. Dat zei eerder deze week ook voorzitter Haiko Bloemendal van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). "Waar mogelijk en indien dit de prognose van de patiënten niet negatief beïnvloedt, wordt zorg tijdelijk uitgesteld."

Meer uit Gezond

Organisatie: behandelcentra longcovid moeten er komen

DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.

8 uur geleden
Trimbos: xtc-pillen met gevaarlijke hoeveelheid MDMA in omloop

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.

18 uur geleden
NVWA: sapkuren bevatten nog steeds onterechte medische claims

UTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.

18 uur geleden
Geen zorgen bij Kuipers over situatie corona in Nederland

DEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.

19 uur geleden
Nivel: kleine groep kwetsbaren vindt vitamine D te duur

UTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.

1 dag geleden
Twee nieuwe partijen zetten zich in tegen gehoorschade

DEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.

2 dagen geleden
Zoetermeer bezorgd over toekomstig zorgaanbod in HagaZiekenhuis

ZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".

2 dagen geleden