Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dalende olieprijzen door vrees mindere vraag uit China

Dalende olieprijzen door vrees mindere vraag uit China

LONDEN (ANP) - De olieprijzen gingen maandag opnieuw omlaag, nadat de prijzen vorige week nog in het hardste tempo daalden sinds augustus. De vrees voor strengere coronamaatregelen in China schaadt de vraag naar olie. China is de grootste olie-importeur ter wereld.

China meldde zaterdag een eerste sterfgeval als gevolg van corona in de voorbije zes maanden. Daar kwamen er zondag nog eens twee bij. De vrees bestaat dat autoriteiten hun toevlucht zullen nemen tot nog strengere coronamaatregelen om het dodental tot een minimum te beperken. In verschillende regio's worden mensen al verzocht thuis te blijven. Ook zijn al een aantal scholen gesloten. Kenners van Goldman Sachs verlaagden vanwege de problemen in China de prognose voor de prijs van Brentolie in het vierde kwartaal, met 10 dollar per vat tot 100 dollar.

Een vat Amerikaanse olie kostte maandag 0,7 procent minder op 79,56 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 87,02 dollar per vat. Grondstoffenbeleggers zijn ook bezorgd dat verdere monetaire verkrapping zal leiden tot een wereldwijde economische vertraging. Dat raakt mogelijk het energieverbruik.

Pomp

De daling van de olieprijzen is ook aan de pomp te merken. De adviesprijs voor een liter Euro95 ligt volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers op 1,979 euro. Bij diesel is dat 1,966 euro. De brandstofprijzen doken vrijdag onder de 2 euro en zijn sindsdien weer iets verder gedaald. In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. Diesel stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter. Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.

De olieprijzen ging aan het begin van het kwartaal nog hard omhoog nadat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten waaronder Rusland (OPEC+) hun productie met dagelijks twee miljoen vaten te beperkten om daarmee de prijzen te stutten. Een dreigend verbod van de Europese Unie op Russische olie en een plan van de G7 voor een prijsplafond schopten de vooruitzichten in de war. Over dat laatste wordt mogelijk woensdag meer bekend.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

18 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

1 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

3 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

5 uur geleden