Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dagelijks nog tienduizenden nieuwe afspraken voor boosterprik

Dagelijks nog tienduizenden nieuwe afspraken voor boosterprik

UTRECHT (ANP) - Dagelijks plannen nog steeds tienduizenden mensen een afspraak voor een boosterprik tegen het coronavirus. Dinsdag werden er 56.000 nieuwe afspraken voor een oppepprik bij een GGD gemaakt, de dag daarvoor 69.000, zo meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid staan er voor deze week ruim 950.000 boosterprikken gepland. Dat aantal loopt nog op.

Toch is de piek van de boosterprikcampagne duidelijk voorbij. Het aantal afspraken dat er voor komende weken gepland staat is volgens een woordvoerster van de GGD "aanzienlijk minder". Hoeveel minder kan ze niet zeggen, juist omdat het aantal afspraken wel nog elke dag oploopt. "Er zijn bijvoorbeeld mensen die op vakantie waren en zich bij terugkomst alsnog willen laten prikken."

Geen afspraak nodig

Vorige week zijn in totaal 1,86 miljoen boosterprikken gezet. De overheid wil dat alle volwassenen die volledig zijn gevaccineerd en ervoor in aanmerking komen, voor eind januari de kans hebben gehad een boosterprik te halen. Alleen mensen die langer dan drie maanden geleden hun laatste coronaprik kregen of een besmetting doormaakten, kunnen al een oppepprik krijgen. Om iedereen die voor een boosterprik in aanmerking komt te prikken voor het einde van de maand, moet komende weken eigenlijk het huidige priktempo worden aangehouden. Momenteel heeft zo'n 45 procent van de volwassenen een boostervaccinatie gehad.

Omdat het aantal prikafspraken terugloopt, gaan GGD'en in alle provincies boosterprikken aanbieden zonder dat mensen een afspraak nodig hebben. Volgens de woordvoerster van GGD GHOR Nederland wordt momenteel 15 procent van de boosterprikken gezet zonder dat daar een afspraak voor nodig was.

XXL-priklocaties

De XXL-vaccinatielocatie in het World Forum in Den Haag sluit binnenkort, vanwege de daling van het aantal prikafspraken. Of ook de andere XXL-priklocaties in het land zullen sluiten, is volgens de GGD-woordvoerster lastig te zeggen. De extra grote vaccinatiehallen zijn geopend om snel heel veel boosterprikken te kunnen zetten. "Het is logisch dat als we over de piek heen zijn, GGD'en dan hun locatiebeleid aanpassen." Maar hoe regio's dat aanpakken is aan henzelf.

Als het aantal prikafspraken afneemt, ontstaat ook weer ruimte voor "fijnmaziger" prikken, vertelt de woordvoerster. Dat wil zeggen dat GGD'en bijvoorbeeld in bepaalde wijken met een lage vaccinatiegraad boosterprikken gaan aanbieden.

Meer uit Binnenland

Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

1 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

2 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

2 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

2 uur geleden
Groningen en Gouda vangen jonge asielzoekers op

GRONINGEN (ANP) - Zowel Groningen als Gouda heeft besloten om jonge asielzoekers tijdelijk onderdak te bieden. Dat moet de druk op de asielopvang helpen verminderen.

3 uur geleden
NS: Geen of verkeerde info op schermen stations door storing

UTRECHT (ANP) - Op de schermen op treinstations wordt geen of verkeerde informatie getoond door een technische storing, zo meldt de NS. Reizigers worden opgeroepen om te letten op de omroepberichten of hun reis in de app te plannen.

4 uur geleden
Elf aanhoudingen rond vervolg wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdagmiddag elf mensen aangehouden in het gebied rond de Johan Cruijff ArenA. Daar speelde Ajax zonder publiek het restant van het zondag gestaakte duel met Feyenoord uit. Tien mensen werden opgepakt omdat zij een bivakmuts bij zich hadden, één persoon omdat die nog gezocht werd voor een ander strafbaar feit.

4 uur geleden