Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dag na overlijden Elizabeth in het teken van toespraak Charles

Dag na overlijden Elizabeth in het teken van toespraak Charles

LONDEN (ANP) - De dag na het overlijden van koningin Elizabeth staat onder meer een toespraak van de nieuwe monarch, koning Charles III, op het programma. Ook wordt de Queen in het Britse Lagerhuis herdacht en verwachten Britse media dat er in het hele land een minuut stilte wordt gehouden vanwege haar dood.

Koningin Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral. Vanaf het moment dat Elizabeth de ogen voorgoed sloot, was Charles koning. Hij reist vrijdag vanuit Schotland terug naar Londen. Zijn woordvoerder heeft laten weten dat hij vrijdag een toespraak zal geven. Hoe laat die toespraak zal zijn is nog niet bekendgemaakt.

Op het programma voor Charles staat een audiëntie met de kersverse Britse premier Liz Truss en het kabinet. Verder houdt het Britse Lagerhuis vrijdag een herdenking die rond het middaguur begint. Het House of Commons verwacht dat de vergadering tot 22.00 uur duurt. De bijeenkomst staat onder leiding van de voorzitter, de Speaker.

Hoewel onder de codenaam London Bridge door de Britse overheid minutieus is voorbereid wat er vanaf de dood van Elizabeth allemaal gebeurt, is het volgens Britse media nog niet helemaal duidelijk hoe de komende dagen er precies uit zullen zien. The Guardian schrijft dat vrijdag waarschijnlijk in het hele land een minuut stilte wordt gehouden. Ook klinken er ceremoniële saluutschoten bij Hyde Park en Tower Hill in de Britse hoofdstad om de koningin te herdenken, schrijft de krant.

Omdat Elizabeth in Balmoral is overleden, zal zij volgens het plan Operatie Eenhoorn eerst worden opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Vervolgens wordt zij naar Londen gebracht.

In Groot-Brittannië geldt een periode van nationale rouw die na tien dagen eindigt met de uitvaartdienst van de Britse monarch, voor eerst sinds 1760 in Westminster Abbey. Elizabeth wordt daarna bijgezet in St. George's Chapel bij haar woonkasteel Windsor, waar ruim een jaar geleden ook haar man Philip zijn laatste rustplaats vond.

Meer uit Buitenland

Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

55 minuten geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

1 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

1 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

3 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

4 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

5 uur geleden
EU zet hulp aan VN-organisatie Gaza toch door en stuurt meer geld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie zet haar steun aan VN-hulporganisatie UNRWA in de Gazastrook toch door, ook al zijn onderzoeken naar de samenwerking van UNRWA-personeel met Hamas nog niet klaar. Komende week keert de commissie al 50 miljoen euro uit aan UNRWA, dat in nijpende geldnood zit. In het al maanden bestookte Palestijnse Gaza is aan alles tekort.

6 uur geleden