Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Daders moord op Amerikaanse zwarte jogger opnieuw veroordeeld

Daders moord op Amerikaanse zwarte jogger opnieuw veroordeeld

BRUNSWICK (ANP/RTR) - De drie Amerikaanse mannen die vorig jaar zijn veroordeeld voor de moord op de zwarte jogger Ahmaud Arbery zijn in een tweede proces in de Amerikaanse staat Georgia schuldig bevonden aan onder meer het plegen van een haatmisdrijf en poging tot ontvoering.

Travis McMichael, zijn vader en hun buurman zitten al een levenslange straf uit. De buurman mag na dertig jaar cel gratie proberen te vragen. Maar bij deze veroordeling voor moord lieten aanklagers een mogelijk racistisch motief achterwege. Een jury heeft nu in een nieuw proces besloten dat er sprake was van een haatmisdrijf. Hierop kan een levenslange celstraf staan. De straf wordt op een later moment uitgesproken.

Het drietal doodde Arbery (25) in Georgia begin 2020. Ze achtervolgden de jogger in pick-ups en schoten hem van dichtbij dood met een jachtgeweer. De buurman filmde de achtervolging en de moord. De veroordeelden beweerden dat ze dachten dat Arbery een inbreker was, maar hadden hier geen bewijs voor.

De beelden van de moord deden de ronde op internet. De verdachten waren toen nog op vrije voeten. De dood van Arbery zorgde voor protesten in de plaats Brunswick, waar de moord plaatsvond. Ook werd zijn naam aangehaald bij demonstraties na de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die in mei 2020 tijdens zijn arrestatie werd gedood door een witte agent.

Meer uit Buitenland

Zelensky vraagt na nachtelijke aanvallen opnieuw om meer wapens

KYIV (ANP) - Oekraïne had alle raketten die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn afgevuurd kunnen onderscheppen als het over meer wapens had beschikt. Dat schrijft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op X. Hij herhaalde zijn vraag om meer luchtverdediging op korte termijn.

1 uur geleden
Grote zoekactie naar vermiste 6-jarige in Duitsland vruchteloos

BREMERVÖRDE (ANP/DPA) - Een grootschalige zoektocht in het noorden van Duitsland naar de vermiste 6-jarige Arian heeft na vijf dagen nog niets opgeleverd. Een nieuwe strategie, waarbij tweehonderd militairen zo geruisloos mogelijk naar het kind zochten, heeft ook niet geholpen.

5 uur geleden
Krant: Poetin wist volgens VS niet van timing dood Navalny

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat de Russische president Vladimir Poetin geen directe opdracht heeft gegeven om oppositiepoliticus Aleksej Navalny in februari om het leven te brengen. De Wall Street Journal (WSJ) schrijft op basis van bronnen dat de president vermoedelijk niet op de hoogte was van het moment waarop Navalny overleed. Maar de diensten twijfelen niet aan Poetins verantwoordelijkheid.

5 uur geleden
Hamas neemt voorstel Israël rond staakt-het-vuren in beschouwing

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft het laatste Israëlische tegenvoorstel rond een mogelijk staakt-het-vuren in de Gazastrook en de vrijlating van gijzelaars ontvangen en gaat het bestuderen. Dat heeft de militante groepering zaterdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Blinken: aanwijzingen dat China verkiezingen VS wil beïnvloeden

BEIJING (ANP) - De Verenigde Staten is bewijs onder de aandacht gekomen dat China de aankomende verkiezingen probeert "te beïnvloeden en zich in te mengen". Dat zei VS-minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tegen nieuwszender CNN aan het einde van een driedaags bezoek in China.

12 uur geleden
NBC: Israël bombardeert 'veilige' plekken in Gaza

NEW YORK (ANP) - Israël voert regelmatig dodelijke bombardementen uit in zones van de Gazastrook die het zelf als veilig heeft aangemerkt. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News vastgesteld na eigen onderzoek.

14 uur geleden
China gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken Hamas en Fatah

BEIJING (ANP/RTR) - China wordt gastheer voor Palestijnse eenheidsgesprekken tussen de islamitische groep Hamas en zijn seculiere rivaal Fatah. Dat bevestigen vertegenwoordigers van beide groepen en een in Beijing gevestigde diplomaat tegen persbureau Reuters.

16 uur geleden