Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dader moord op Fritz von Weizsäcker krijgt 12 celstraf en tbs

Dader moord op Fritz von Weizsäcker krijgt 12 celstraf en tbs

BERLIJN (ANP/DPA) - Ongeveer acht maanden na de dodelijke aanval op de arts Fritz von Weizsäcker, de jongste zoon van de Duitse ex-president Richard von Weizsäcker, is de dader veroordeeld voor moord. Een rechtbank in Berlijn legde de 57-jarige man een gevangenisstraf op van twaalf jaar en bepaalde tevens dat hij in een psychiatrisch ziekenhuis wordt opgenomen.

Bij de uitspraak is rekening gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid, anders zou een levenslange gevangenisstraf worden opgelegd, aldus de rechtbank.

De man uit Andernach in Rijnland-Palts werd ook veroordeeld voor poging tot moord op een politieagent. De politieagent, die privé aanwezig was bij de lezing in Berlijn waar Von Weizsäcker werd neergestoken, wilde de aanvaller stoppen en raakte ernstig gewond.

Messteek

Fritz von Weizsäcker (59) werd op 19 november 2019 door een messteek in de nek gedood. De daad leidde in het hele land tot afschuw.

Het Openbaar Ministerie zag haat tegen de familie van het slachtoffer, in het bijzonder de voormalige bondspresident, als motief voor de moord. De officier van justitie had 14 jaar cel geëist en plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis.

De veroordeelde, die als inpakker in een logistiek centrum werkte, had de misdaad bekend, maar geen spijt getoond.

Meer uit Buitenland

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

24 minuten geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

2 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

4 uur geleden
Topmilitair VS: Oekraïense winst dit jaar onwaarschijnlijk

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse topmilitair Mark Milley denkt niet dat Oekraïne de oorlog dit jaar zal winnen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil alle Russische militairen uit het land verdrijven en dat wordt erg lastig, aldus de legerstafchef in een interview met nieuwssite Defense One.

4 uur geleden
The Telegraph: Joe Biden niet naar kroning Charles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden komt volgende maand hoogstwaarschijnlijk niet naar de kroning van koning Charles. Bronnen zeggen tegen The Telegraph dat hij "niet wordt verwacht" en dat er in zijn plaats een delegatie wordt gestuurd. Mogelijk komt Bidens vrouw Jill wel naar Londen.

5 uur geleden
Doden en tientallen gewonden door zware tornado's in VS

LITTLE ROCK (ANP) - Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen en tientallen andere personen raakten gewond nadat zware tornado's vrijdag over een aantal staten in het zuiden en het midwesten van de Verenigde Staten zijn geraasd, schrijft CNN.

8 uur geleden
Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

11 uur geleden