
Daanje, De Jong en Noordervliet onder kandidaten Libris Prijs
AMSTERDAM (ANP) - Voor de Libris Literatuur Prijs 2023 komen voorlopig opnieuw achttien schrijvers in aanmerking, onder wie Anjet Daanje, Oek de Jong en Nelleke Noordervliet. Zij staan op de Long List. Er blijven er zes over op de Short List, die 6 maart bekend wordt.
De Libris Literatuur Prijs is voor nieuw verschenen Nederlandstalige literaire romans voor volwassenen. Onder de kandidaten zijn deze keer Simone Atangana Bekono met Zo hoog de zon stond, Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris en Janneke Holwarda met Nachtman.
Ook Cor de Jong met zijn De prediker maakt kans, net als Oek de Jong met Man zonder rijbewijs, Atte Jongstra met Cholerastad en Eva Meijer met Zee nu. Edzard Mik zou de prijs in de wacht kunnen slepen met Waarom vogels, net als Donald Niedekker met Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost en Nelleke Noordervliet met Wij kunnen dit.
Prijs
Ook Ellen Ombre komt in aanmerking met Last, evenals Jamal Ouariachi met Herfstdraad en Yves Petry kan met Overal zit mens de winnaar worden. Nina Polak is met Buitenleven kandidaat, Ananda Serné met Nachtbloeiers, Peter Terrin met De gebeurtenis en Nadia de Vries met De bakvis. Peter Zantingh mag met zijn Tussentijds ook hoop koesteren.
Op 8 mei wordt de winnaar van de dertigste Libris Literatuur Prijs bekend. De laureaat ontvangt de prijs, met nog een legpenning, uit handen van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de Stichting Literatuur Prijs.
Mariken Heitman won de prijs van 50.000 euro vorig jaar, met haar boek Wormmaan.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
6 uur geleden