Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66'ers vragen Kaag in brief 'rug recht te houden'

D66'ers vragen Kaag in brief 'rug recht te houden'

DEN HAAG (ANP) - Een groep van meer dan 260 D66-leden en -stemmers roept hun partijleider Sigrid Kaag in een brief op de rug recht te houden en "in geen geval het regeerakkoord open te breken". De partij moet "voor de natuur en het milieu, voor solidariteit en gelijkwaardigheid, voor goede zorg en een eerlijk asielsysteem" kiezen, vinden de ondertekenaars. Zij richten zich ook op andere bewindspersonen van D66.

Initiatiefnemer en fractievoorzitter van de Emmense D66-fractie Joey Koops zegt met zijn brief steun uit te spreken voor "een politieke koers gericht op rechte ruggen in tijden van crisis". De leden van de coalitiepartij vrezen dat het beleid naar rechts wordt getrokken. "Een deel van de coalitie neigt toe te geven aan de druk" die volgens de D66'ers vooral van rechts komt. Daarmee lijken ze niet alleen naar de uitlatingen van CDA-leider Wopke Hoekstra over de stikstofcrisis te verwijzen, maar ook naar de roep om een asielstop.

Ook partijprominent en Europarlementariƫr Sophie in 't Veld heeft de brief ondertekend. Verder staan er vooral namen van actieve leden en lokale politici onder de brief. Volgens Koops kwamen de steunbetuigingen snel binnen. Ook na publicatie van de brief krijgt hij berichten van partijgenoten die de boodschap steunen. "Maar het zijn niet alleen D66'ers, ook D66-stemmers, die de noodzaak voelen om zich uit te spreken", zegt Koops. Ze maken zich zorgen over de verharding van het debat.

De brief komt in een tijd waarin de coalitie verschillende crises (op het gebied van asiel, stikstof en inflatie) het hoofd moet bieden, en tegelijkertijd op veel onderwerpen tot op het bot verdeeld is. Eerder kreeg Hoekstra al harde kritiek van provinciale CDA-bestuurders en christendemocratische boeren. VVD'ers uiten in groten getale hun onvrede over het asielbeleid.

"Ik was echt teleurgesteld in het interview van Hoekstra en ik denk met mij alle D66'ers", zegt Koops. Hij vindt dat "de boze stem wel heel vaak in het nieuws is" en wil een signaal afgeven aan de D66-top dat de partijleden achter de landelijke politici staan als zij voet bij stuk houden en niet van afspraken in het coalitieakkoord willen afwijken. De brief is niet alleen aan Kaag en andere D66-politici gericht, maar "ook aan andere bewindspersonen die staan voor het beleid", aldus Koops. Hij denkt onder meer aan VVD'ers Christianne van der Wal (minister voor Stikstof) en Eric van der Burg (staatssecretaris van Asiel).

Meer uit Politiek

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden
Vereniging: hoge werkdruk Statenleden door te weinig tijd en geld

MIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.

1 dag geleden
PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

1 dag geleden