Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66'er Van Ginneken verlaat Twitter, dat 'samenleving gijzelt'

D66'er Van Ginneken verlaat Twitter, dat 'samenleving gijzelt'

DEN HAAG (ANP) - Lisa van Ginneken, die namens D66 het woord voert op digitale onderwerpen in de Tweede Kamer, verlaat Twitter. Zij laat dat weten op het sociale mediaplatform. "Geprogrammeerde polarisatie", de negativiteit op het sociale medium en de invloed die tweets hebben op de journalistiek, leiden volgens Van Ginneken tot "een giftige mix die onze samenleving gijzelt".

"Het is genoeg geweest", schrijft het Kamerlid in een uitgebreide verklaring. Twitter is volgens haar "een plek waar mensen elkaar de maat nemen, negatief afschilderen en beledigen. Of erger. Een plek waar trollenlegers en haatbots actief zijn" en tegenstellingen vergroten. Van Ginneken, de eerste transgender vrouw in de Tweede Kamer, liet ook een reeks agressieve en transfobe tweets aan haar adres zien als voorbeeld.

D66 volgt Twitter al langer kritisch. Het platform zit in zwaar weer sinds het enkele weken werd overgenomen door Tesla-oprichter Elon Musk. Twitter wordt evenwel veel door journalisten en politici gebruikt. Van Ginneken zegt gewaarschuwd te zijn dat ze zonder Twitter minder zichtbaar is als politica. "Dat durf ik aan", aldus het Kamerlid. Bovendien zit ze wel nog op andere sociale media.

Meer uit Binnenland

Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

1 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

2 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

2 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

2 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

4 uur geleden
Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

5 uur geleden
Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

8 uur geleden