
D66'er Van Drimmelen legt werk neer na onthulling Volkskrant
DEN HAAG (ANP) - Het prominente D66-lid Frans van Drimmelen heeft zijn werkzaamheden bij adviesbureau Dröge en Van Drimmelen voorlopig neergelegd. Dat valt te lezen in een korte verklaring die op de website van het adviesbureau is geplaatst.
Van Drimmelen raakte dit weekend opnieuw in opspraak, na berichtgeving in de Volkskrant. Daaruit bleek dat de invloedrijke partijstrateeg zich in het verleden wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Een vertrouwelijk deel van een rapport naar de kwestie, waarin deze conclusie wordt getrokken, is al een jaar in handen van de partijtop. In een openbaar deel van het rapport, dat vorig jaar wél openbaar werd gemaakt, staat die conclusie niet.
"Afgelopen zaterdag kwam de Volkskrant in een artikel terug op een onderzoek door Bureau BING naar grensoverschrijdend gedrag binnen D66, waarbij onze collega Frans genoemd wordt", aldus de verklaring. "De situatie is uiterst pijnlijk, verdrietig en schadelijk voor alle betrokkenen."
Besluit
"Binnen ons bureau is door de partners over de publicatie en de ontwikkelingen daaromtrent gesproken. Na dit overleg is gezamenlijk besloten dat Frans zijn werkzaamheden voorlopig neerlegt."
Het partijbestuur liet zondag weten opnieuw naar het rapport te gaan kijken. De bestuursleden willen de stukken "wegen om te bezien of zij daar eventueel andere conclusies uit trekken dan eerder is gedaan", zei de partij in een verklaring.
Reactie
D66-leider Sigrid Kaag zei dit weekeinde in een reactie dat "D66 een veilige partij moet zijn voor iedereen. Waar sprake is van seksuele intimidatie, machtsmisbruik of grensoverschrijdend gedrag moet de partij ingrijpen. Daarom steun ik het besluit van het huidige bestuur om met nieuwe ogen te kijken naar beide delen van het rapport".
In een open brief roepen raadsleden, bestuurders en andere (actieve) partijleden de partij ondertussen op snel openheid van zaken te geven. De ondertekenaars willen dat het vertrouwelijke rapport geanonimiseerd openbaar wordt gemaakt. Ook willen de ondertekenaars binnen drie weken een bijeenkomst waar de partijleiding vragen beantwoordt en verantwoording aflegt.
De brief was maandag rond 10.00 uur ruim 180 keer ondertekend.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
1 dag geleden