Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66'er De Groot doet aangifte wegens doodsbedreigingen boeren

D66'er De Groot doet aangifte wegens doodsbedreigingen boeren

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Tjeerd de Groot heeft aangifte gedaan wegens doodsbedreigingen in Facebookgroepen van radicale boerenclubs. Het Reformatorisch Dagblad deed enkele weken geleden uit de doeken hoe boze boeren tekeergingen op besloten pagina's op sociale media.

"Dit ongedierte moet je uitroeien, en voor deze wolf in schaapskleren is geen afschotvergunning nodig, gewoon een propje lood geven", tekent de krant op uit de reacties. Verschillende politici moesten het ontgelden, maar De Groot, die vorig jaar pleitte voor een halvering van de veestapel, blijkt een 'opvallend' doelwit. "Mag ik hem afschieten?" vraagt een boerenactivist zich af?

"Ik heb natuurlijk zelf geen toegang tot het account", zegt De Groot. "Maar ik heb wel enkele pagina's gezien." Hij schrok van die reacties. "Dit kan gewoon niet. We mogen dit echt niet normaal gaan vinden", zegt het Kamerlid.

Opnieuw boerenprotesten

Dat er deze week opnieuw boerenprotesten waren in verschillende delen van het land, heeft niets met de timing van zijn aangifte te maken, zegt De Groot. Hij had al eerder contact met ambtenaren van de Tweede Kamer die politici bij dit soort zaken kunnen helpen. "Ik heb het even laten bezinken. Aangifte doen is niet iets dat je zomaar doet. Ik doe het ook liever niet."

Dat boeren op deze manier willen uitstralen dat zij de dienst uitmaken, stuitte De Groot tegen de borst. "Je mag demonstreren, je mag je mening uiten, dat moet je vooral doen, maar politici bedreigen gaat gewoon echt te ver."

De Groot sprak vorig najaar op het podium tijdens een groot boerenprotest op het Malieveld over de stikstofdiscussie. Zijn pleidooi om het aantal varkens en kippen in de Nederlandse veehouderij te halveren om de natuur te ontzien was een van de aanleidingen voor grootschalige demonstraties. Tijdens zijn speech keerden de protesterende boeren hem de rug toe, en staken hun middelvinger op.

Meer uit Politiek

Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

22 uur geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

23 uur geleden
Timmermans noemt Wilders 'bewonderaar van Poetin'

DEN HAAG (ANP) - Radicaal-rechtse partijen zijn een bedreiging voor de rechtsstaat, en spelen daarmee de Russische president Vladimir Poetin in de kaart, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In de tweejaarlijkse Banninglezing noemt Timmermans het "urgent" dat "Wilders geen directe verantwoordelijkheid gaat dragen voor onze landsverdediging en onze veiligheid. Ik zou niet graag mijn lot leggen in de handen van de bewonderaars van Poetin, noch hier, noch elders".

1 dag geleden
Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

1 dag geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

1 dag geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

1 dag geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

2 dagen geleden