Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 zet in op moderne economie, meer huizen, gelijke kansen

D66 zet in op moderne economie, meer huizen, gelijke kansen

ROTTERDAM (ANP) - Een miljoen nieuwe huizen erbij voor 2035, meer windmolens op zee, een nieuwe studiebeurs voor mbo, hbo en universiteit, steun voor innoverende bedrijven, een gekozen premier, gratis kinderopvang, geen toeslagen meer maar een belastingkorting. Ook het eigen risico van 385 euro per jaar voor zorg moet anders. Die wordt vervangen door een eigen bijdrage van 100 euro per behandeling met een maximum van 400 euro. Het is een greep uit de wensen die D66 in het verkiezingsprogramma heeft staan.

De sociaal-liberalen presenteerden het programma van ruim 200 pagina's zondag in de Schiecentrale in Rotterdam. Daarmee is D66 de eerste landelijke partij die haar plannen bekend maakt voor de verkiezingen, op 17 maart volgend jaar. Het is nog niet definitief, want de leden moeten er op 28 november nog een klap op geven.

Onder de slogan 'Een nieuw begin - Laat iedereen vrij, maar niemand vallen" geeft de nieuwe partijleider Sigrid Kaag aan dat het tijd is voor verbindend en open leiderschap. De crisis brengt volgens haar de knelpunten en onrechtvaardigheden in de samenleving versterkt aan de oppervlakte. "Laat de crisis waar wij nu uit proberen te klimmen een nieuw begin zijn. Vrijheid en gelijke kansen voor iedereen komen niet vanzelf, integendeel. Daar zijn voortdurend politieke keuzes en politieke moed voor nodig", zegt Kaag. Behalve voor onderwijs, een echt D66-item, zijn er ook veel voorstellen voor een duurzame economie.

Optimistisch programma

Wouter Koolmees, die de commissie voor het verkiezingsprogramma voorzit, spreekt van een optimistisch programma maar waarschuwt dat er flinke onzekerheid in zit vanwege de pandemie. "Een verslechtering van de situatie kan ervoor zorgen dat we de snelheid van onze ambities moeten bijstellen. Net zoals een verbetering ervoor kan zorgen dat we meer gas willen geven. Veel zal afhangen van het tempo waarmee de wereldeconomie zich in 2021 kan herstellen", aldus Koolmees, minister Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Opmerkelijk zijn de ambities in de woningbouw, een portefeuille waar een D66-minister op zit die onder vuur ligt van de hele oppositie om de hoge huren. Koolmees noemt de krapte op de woningmarkt een van de grootste problemen van nu. "Mensen betalen te veel huur, kunnen niet verhuizen of krijgen helemaal geen woning. Plannen maken in de bouw is makkelijker dan ze te realiseren." D66 wil meer sturing vanuit de overheid. "Minister Kajsa Ollongren heeft dat al in gang gezet. Maar het is nog niet genoeg", zegt Koolmees.

Bouwlocaties

Nieuwbouw moet vooral binnen de bebouwde kom of op enkele grote bouwlocaties, ook buiten de Randstad. De helft van de verhuurderheffing die de corporaties aan het Rijk betalen, krijgen ze terug via een fonds om betaalbare huurwoningen te bouwen en te verduurzamen. De hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd en daarvoor in plaats gaat de inkomstenbelasting omlaag. Wat D66 betreft mogen hypotheken langer duren dan 30 jaar en mag de helft aflossingsvrij worden geleend.

De regeringspartij heeft nu negentien zetels in de Tweede Kamer maar staat in de peilingen op verlies.

Meer uit Politiek

Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

2 uur geleden
Van der Burg houdt 'afbetalen' asielopvangplicht open als optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet houdt de optie open om te gaan betalen om minder asielzoekers op te nemen. Het is volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) "op dit moment niet aan de orde", maar hij wil wel praten met de Tweede Kamer over de vraag of Nederland gebruik gaat maken van deze optie uit de Europese asieldeal.

2 uur geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

2 uur geleden
Limburg eerste provincie met nieuwe coalitie

MAASTRICHT (ANP) - Limburg heeft als eerste provincie in Nederland een nieuwe coalitie. Het bestuur bestaat uit de partijen BBB, CDA, VVD, PvdA en SP, samen goed voor 26 van de 47 Statenzetels.

4 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

14 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

15 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

17 uur geleden