Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil verbod op politieke partijen makkelijker maken

D66 wil verbod op politieke partijen makkelijker maken

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat politieke partijen die de rechtsstaat ernstig ontwrichten, eenvoudiger verboden kunnen worden. Dat kan via aanpassing van een artikel uit het Burgerlijk Wetboek. Op basis van dat artikel kunnen nu onder andere criminele motorbendes worden verboden, maar politieke partijen niet. D66-voorman Jan Paternotte stelt voor om die uitzonderingsregel voor politieke partijen en hun neveninstellingen te schrappen.

Dat kan via Koninklijk Besluit. Het gaat om artikel 2:20 van het Burgerlijk Wetboek, laat een woordvoerder van Paternotte weten na berichtgeving over het plan door de NOS. Met een aangepast artikel heeft het Openbaar Ministerie (OM) meer in handen om politieke partijen aan te pakken als die de rechtsstaat ondermijnen.

Momenteel wordt wel aan een Wet op de politieke partijen gewerkt, waarin een verbod kan worden geregeld, maar dat duurt Paternotte te lang. De radicalisering bij sommige partijen in Nederland gaat hard, zegt hij tegen de NOS.

Forum voor Democratie

Hij doelt daarbij vooral op Forum voor Democratie (FVD). Kamerleden van Forum zijn de afgelopen weken een aantal keer flink uit de bocht gevlogen. Dat leidde tot forse verontwaardiging en afkeuring bij premier Mark Rutte, bewindslieden en Kamerleden. Dit weekend verscheen een video waarin FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren speculeert over het bezetten van het parlement, om zo de regering ten val te brengen. Het OM in Den Haag bekijkt momenteel of zijn uitspraken strafbaar zijn.

Het verbod moet gelden voor politieke partijen en hun neveninstellingen zoals politiek-wetenschappelijke instituten en politieke jongerenorganisaties.

Wettelijke basis nu

Een rechter kan overigens nu al op basis van een oud artikel uit het Burgerlijk Wetboek een politieke partij verbieden. De rechtbank heeft ruimte een rechtspersoon "waarvan de werkzaamheid in strijd is met de openbare orde" op verzoek van het OM te ontbinden. Dat is in 1998 gebeurd bij de Centrumpartij (CP'86).

Dat oude artikel is per 1 januari dit jaar weliswaar gewijzigd, maar blijft voor politieke partijen van kracht tot er een specifieke regeling is voor politieke partijen. Die wordt geregeld in de Wet op de politieke partijen (WPP), waarin een partijverbod wordt opgenomen. Voor het kerstreces van de Kamer gaat de wet in consultatie.

Meer uit Politiek

Noord-Holland wil nieuw volkslied

HAARLEM (ANP) - Het volkslied van Noord-Holland is zo onbekend dat het aan vernieuwing toe is, vindt een meerderheid van Provinciale Staten. Het wordt tijd voor een "eigentijds en aansprekend" volkslied dat Noord-Hollandse bestuurders en volksvertegenwoordigers met trots willen zingen, staat in een maandag aangenomen voorstel van het CDA, mede ingediend door GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS.

3 uur geleden
Woensdag bekend wie bij SP stokje overneemt van Marijnissen

DEN HAAG (ANP) - De SP maakt komende woensdag bekend wie de fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. De nieuwe fractievoorzitter neemt het stokje over van Lillian Marijnissen, die afgelopen weekend haar vertrek aankondigde.

5 uur geleden
Rutte heeft spijt van publiekelijk 'hengelen' naar NAVO-baan

BERLIJN (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte had beter niet publiekelijk zijn belangstelling kunnen uitspreken om NAVO-chef Jens Stoltenberg op te volgen, denkt hij bij nader inzien. Het was "fout om dat in het openbaar te doen", vindt Rutte nu.

5 uur geleden
Verkenner Plasterk denkt dat rechts kabinet kan en ook 'moet'

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk denkt dat het mogelijk is een kabinet te vormen met PVV, VVD, NSC en BBB. "Ik denk ook dat het moet", zei hij in een toelichting op zijn verslag van de gesprekken die hij de afgelopen weken met partijen heeft gevoerd. "Het land moet bestuurd worden."

5 uur geleden
Overijsselse oppositie wil mening inwoners over kernenergie weten

ZWOLLE (ANP) - Enkele oppositiepartijen in de Provinciale Staten van Overijssel willen weten hoe de inwoners van de provincie denken over kernenergie. JA21, PVV en Forum voor Democratie dienen daar woensdag tijdens de Statenvergadering een motie voor in. Ze stellen voor om tijdens de jaarlijkse inwonersonderzoeken ook te vragen wat de mening is over kleinschalige opwekking van kernenergie in Overijssel.

7 uur geleden
Rutte en Scholz herhalen belofte om Oekraïne te blijven steunen

BERLIJN (ANP) - Demissionair-premier Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz herhalen de belofte om Oekraïne financieel en met wapenleveringen te blijven steunen. Dat zeiden de twee maandag tegen journalisten tijdens een ontmoeting in Berlijn. Ze praten in aanloop naar de Europese top eind deze week behalve over de oorlog in Oekraïne ook over de situatie in Israël en Gaza en de Europese begroting.

9 uur geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

1 dag geleden