Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil stelsel van toeslagen vervangen door belastingkortingen

D66 wil stelsel van toeslagen vervangen door belastingkortingen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil helemaal af van de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en dat stelsel vervangen door een nieuw systeem via de belastingen. Iedere Nederlander krijgt daarin een korting op de belasting. En de mensen die nu zo weinig verdienen dat ze een toeslag krijgen, zouden juist maandelijks een bedrag ontvangen ter hoogte van die belastingkorting. Daarnaast stelt de coalitiepartij nog zes grote hervormingen voor, waaronder gratis kinderopvang tot vier jaar en de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

In het plan krijgen paren 2600 euro belastingkorting per jaar, alleenstaanden 3600 euro, alleenstaande ouders 7000 en per kind 2300 euro belastingkorting. Deze zelfde bedragen worden juist uitgekeerd aan mensen die nu toeslagen ontvangen, omdat hun inkomsten anders te laag zijn. Een alleenstaande zou in dat geval per maand 300 ontvangen, in de plaats van de huidige toeslagen.

D66-Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg denkt dat dit alternatief eerlijker én makkelijker is, omdat de rompslomp afneemt. Er komen geen formulieren meer aan te pas en geen voorschotten. Alles wordt automatisch verrekend via de maandelijkse inkomsten. "Het toeslagenstelsel was bedoeld om mensen met een lager inkomen te helpen, maar het is een gedrocht gebleken. Het is een administratief monster, voor zowel burgers als de overheid." Hij verwijst naar de toeslagenaffaire met kinderopvang. Ook veel andere mensen met toeslagen kwamen en komen in de ellende omdat zij achteraf toeslagen moeten terugbetalen.

Werken

Daarnaast wil D66 dat werken meer gaat lonen. Nu is het probleem ontstaan dat de stap van een uitkering naar werken niet genoeg oplevert, omdat dan toeslagen kunnen wegvallen. Van Weyenberg wil daarom het minimumloon verhogen met 10 procent en de uitkeringen met 5 procent. De zorgpremie kan volgens D66 gehalveerd worden, zodat die makkelijker is op te brengen. De zorgverzekeraars krijgen daarvoor compensatie. Ook de hypotheekrenteaftrek kan weg, vindt Van Weyenberg, omdat deze vorm van subsidie de woningmarkt verstoort. Hij ziet meer heil in het bouwen van nieuwe woningen.

De D66'er heeft zijn plan laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. De vervanging van het toeslagenstelsel in de belastingkortingen kost op jaarbasis 40 miljard euro. De totale verschuiving van geld komt neer op 100 miljard euro, waarvoor Van Weyenberg dekking heeft gevonden, onder andere door 8 miljard euro op te halen bij het zwaarder belasten van vervuiling en belastingconstructies.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

2 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

4 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

4 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

7 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

8 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

8 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

8 uur geleden