Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil dat Russische ambassadeur wordt uitgezet

D66 wil dat Russische ambassadeur wordt uitgezet

DEN HAAG (ANP) - De ambassadeur van Rusland in Den Haag moet het land worden uitgezet. Dat vindt Sjoerd Sjoerdsma (D66). Volgens het Kamerlid van de regeringspartij is "duidelijk dat het Rusland onder Poetin nooit meer een samenwerkingspartner kan zijn". Hij reageert op het internationaal onderzoeksteam JIT dat meldt dat er "sterke aanwijzingen" zijn dat de Russische president akkoord is gegaan met de levering van het raketsysteem waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten.

"We moeten een streep trekken nu Poetin’s betrokkenheid bij MH17 is aangetoond en zijn oorlog tegen Oekraïne voortzet", zegt Sjoerdsma. Hij roept het kabinet daarom op de ambassadeur uit te zetten en "daarbij ook andere Europese landen te vragen dit te doen". Rusland ontkent betrokken te zijn geweest bij het neerhalen van MH17.

Het uitzetten van een ambassadeur is een zeer uitzonderlijke maatregel en gebeurt hoogst zelden. Het komt vaker voor dat lagere diplomaten op een ambassade worden uitgezet bijvoorbeeld omdat ze beschuldigd worden van spionage. Nederland heeft vorig jaar maart nog zeventien Russische diplomaten uitgezet. Dat gebeurde nadat Rusland het buurland Oekraïne was binnengevallen op 24 februari een jaar geleden. De uitgezette Russen waren inlichtingenofficieren. Rusland wees daarop als vergelding weer Nederlandse diplomaten het land uit.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

1 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

2 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

3 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

5 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

8 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

9 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

9 uur geleden