Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil dat minister zich niet meer met strafzaken mag bemoeien

D66 wil dat minister zich niet meer met strafzaken mag bemoeien

DEN HAAG (ANP) - D66 wil dat de minister van Justitie zich niet langer kan bemoeien met individuele strafzaken. Onder meer de 'minder Marokkanen-zaak' tegen PVV-leider Geert Wilders en de zaak tegen Shell wegens corruptie in Nigeria, waarbij respectievelijk justitieministers Ivo Opstelten en Ferd Grapperhaus betrokken waren, leidden volgens de partij tot "tot vragen en wantrouwen".

Een justitieminister is politiek verantwoordelijk voor het Openbaar Ministerie (OM) en kan het nu nog wel vragen informatie uit bepaalde zaken te delen of het bevelen wel of niet tot vervolging over te gaan. Deze zogeheten 'aanwijzingsbevoegdheid' van de minister moet van tafel, vindt D66-Kamerlid Maarten Groothuizen. Hij vindt het "niet te rechtvaardigen dat een politiek ambtsdrager als de minister zich kan mengen in een individuele strafzaak". Met het plan van D66 zou ook de informatieplicht van het OM naar de minister komen te vervallen.

Internationaal roept deze gang van zaken ook vragen op, schrijft de partij. Zo had het Europese Hof van Justitie twijfels over de onafhankelijkheid van het OM, waarna het niet langer Europese arrestatiebevelen (EAB) mocht uitvaardigen. Die bevoegdheid ligt inmiddels bij de rechter-commissaris.

Tijdens zijn strafproces in de 'minder Marokkanen-zaak' betoogde Wilders dat het om een politiek proces ging, ingegeven door de VVD-minister Ivo Opstelten. Het OM heeft dit meerdere keren met klem tegengesproken.

Meer uit Binnenland

Ruim 900 kilo cocaïne onderschept in Zeeland

VLISSINGEN (ANP) - Op twee locaties in Zeeland hebben de opsporingsdiensten dinsdag in totaal 939 kilo cocaïne onderschept. De drugs hebben een waarde van ruim 70 miljoen euro en zijn vernietigd, meldt de douane.

49 minuten geleden
Van der Burg wil binnen maand vier 'overlooplocaties' Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) heeft binnen een maand drie tot vier locaties nodig die als 'overloop' voor het overbelaste Ter Apel kunnen worden ingezet. Daarnaast moet er in elke provincie een 'doorstroomlocatie' komen waar 500 tot 1500 erkende vluchtelingen vanuit het asielzoekerscentrum (azc) kunnen verblijven, in afwachting van definitieve huisvesting. In een brief doet Van der Burg een dringend beroep op alle burgemeesters en commissarissen van de Koning om snel beide types locaties aan te bieden.

2 uur geleden
Vervuilend verkeer in 2025 niet welkom in groot deel Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Vanaf 2025 zijn in een groot deel van Amsterdam alleen taxi's, bestel- en vrachtauto's, brom- en snorfietsen en boten welkom die geen uitlaatgassen uitstoten. Deze voertuigen rijden op waterstof of zijn elektrisch. De hoofdstad wil met de maatregel de lucht schoner maken en de stad gezonder en stiller, meldt wethouder Melanie van der Horst (Verkeer, vervoer en luchtkwaliteit) in een brief aan de gemeenteraad.

3 uur geleden
Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

4 uur geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

4 uur geleden
Honderden varkens omgekomen bij brand op boerderij Groningen

BEERTA (ANP) - Bij een brand op een varkensboerderij in het Groningse dorp Beerta zijn dinsdag twee- tot driehonderd varkens omgekomen, volgens een eerste schatting van de brandweer. Een deel van de biggen en zeugen in de schuren kon gered worden.

4 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

4 uur geleden