Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 wil dat burger wetsvoorstel kan aanpassen

D66 wil dat burger wetsvoorstel kan aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Burgers moeten wijzigingen kunnen indienen bij de behandeling van een wetsvoorstel, vindt coalitiepartij D66. Met een zogenoemd 'burgeramendement' moeten Nederlanders direct invloed kunnen uitoefenen tijdens het wetgevingstraject.

Met amendementen kunnen Tweede Kamerleden aspecten van wetsvoorstellen wijzigen. Die mogelijkheid moet er ook zijn voor burgers, indien ze genoeg handtekeningen halen, vindt D66-Kamerlid Joost Sneller. "Met het burgeramendement versterken wij onze democratie."

Als het aan Sneller ligt, start het kabinet een experiment van twee jaar met het burgeramendement. Iemand die zo'n amendement wil indienen moet zeker 70.000 handtekening krijgen. Zoveel stemmen zijn ongeveer nodig voor een zetel in de Tweede Kamer. D66 wil dat dit digitaal geregeld wordt, zodat burgers makkelijk mee kunnen doen.

De initiatiefnemer kan zo'n amendement zelf verdedigen in de Tweede Kamer. Die persoon zal wel de hulp van zeker één partij of eenmansfractie moeten inschakelen: in de grondwet staat dat alleen een Kamerlid een amendement kan indienen. Het voorstel heeft daarnaast gewoon een meerderheid nodig.

Meer uit Politiek

Zeeland geeft 1,2 miljoen euro extra subsidie voor natuurherstel

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland stelt 1,2 miljoen euro beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer langs de natuurgebieden Manteling op Walcheren en de Kop van Schouwen. In beide duingebieden is de natuur de afgelopen jaren verslechterd. De Ecologische Autoriteit meldde begin dit jaar dat de gebieden te maken hebben met verzuring en vermesting door onder meer te veel stikstof en verdroging.

12 minuten geleden
Dick Schoof moet premier van nieuw rechts kabinet worden

DEN HAAG (ANP) - Dick Schoof is de beoogd premier van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. Eerder was Ronald Plasterk de belangrijkste kandidaat, maar die trok zich terug nadat hij onderwerp van onderzoek was geworden naar mogelijke malversaties rond de verwerving van patenten.

31 minuten geleden
Rechtbank besluit proces tegen Van Meijeren door te zetten

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft een verzoek van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren om het proces over opruiing tegen hem te stoppen, afgewezen. Volgens Van Meijeren is sprake van een politiek proces en verloopt de zaak tegen hem niet eerlijk. Maar de rechtbank zegt dat het proces gewoon door kan gaan.

2 uur geleden
Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

2 uur geleden
Voltallige fractie FVD in rechtbank voor zaak-Van Meijeren

DEN HAAG (ANP) - Er is veel belangstelling voor de strafzaak tegen Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie in de rechtbank in Den Haag. Onder de tientallen belangstellenden bevinden zich fractievoorzitter Thierry Baudet en Pepijn van Houwelingen, die hun fractiegenoot steunen.

4 uur geleden
Nederland verzamelt Patriot-onderdelen voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland wil samen met andere landen een Patriot-luchtverdedigingssysteem in elkaar zetten om aan Oekraïne te geven. Dat meldt het ministerie van Defensie. Zelf heeft Nederland "kerncomponenten" van dat systeem klaarliggen.

4 uur geleden
Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

18 uur geleden