
D66: sta klaar om in te grijpen met virusvariant uit Zuid-Afrika
DEN HAAG (ANP) - Nederland moet klaarstaan om een nieuwe virusvariant die is opgedoken in Zuid-Afrika zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de variant als 'zorgelijk' betitelt, moet er een dubbele testplicht komen voor reizigers uit Zuid-Afrika. Daarvoor pleit D66.
De partij wil van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten of er extra snel vaccins kunnen worden gedoneerd aan Zuid-Afrika. Ook zou er een dubbele testverplichting moeten komen voor reizigers uit Zuid-Afrika, als de WHO de mutatie uitroept tot een zogenoemde "variant of concern". De WHO vergadert vrijdag over de virusvariant.
De dubbele testverplichting gold eerder voor landen met zorgwekkende virusvarianten, maar volgens Kamerlid Jan Paternotte werd dat toen "te laat" ingevoerd. "Nederland moet nu laten zien wendbaar te zijn geworden." Als er nu snel wordt ingegrepen kunnen alle ouderen in Nederland een boosterprik gekregen hebben voordat de variant hier voet aan de grond kan krijgen, zo redeneert hij.
De Zuid-Afrikaanse autoriteiten uitten donderdag hun zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus. "Het gaat om een mutatie die serieus zorgen baart", zei minister van Volksgezondheid Joe Phaahla donderdag op een persconferentie. Uit eerste onderzoeken blijkt dat de variant genetisch flink verschilt van eerdere varianten, wat implicaties kan hebben voor de effectiviteit van antistoffen die mensen hebben.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
8 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden