Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 pleit voor fokstop slachtvee wegens sluiten slachthuizen

D66 pleit voor fokstop slachtvee wegens sluiten slachthuizen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat stallen overvol raken als meer slachthuizen straks hun deuren moeten sluiten wegens de verspreiding van het coronavirus, moet er een tijdelijke stop komen op het fokken van slachtvee, vindt coalitiepartij D66. Slachthuizen moeten de boeren daarvoor compenseren, stelt Kamerlid Tjeerd de Groot voor.

Slachthuizen gaan wat hem betreft snel in gesprek met veehouderijen over de manier waarop ze er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat kippen minder eieren uitbroeden en dat varkens, door ze ander voer te geven, minder snel laten groeien. De Groot wijst op de zorgen die branchevereniging Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) uit over het gevolg voor de stallen van eventuele sluitingen van slachterijen.

Naar aanleiding van corona-uitbraken in verschillende slachthuizen, wordt gevreesd dat tientallen slachterijen straks de deuren moeten sluiten en er minder vee wordt geslacht. Kippen- en varkensboeren brengen vaak tientallen dieren naar de slacht per week. Op een gegeven moment zijn de stallen te vol en de dieren te groot. Dan dreigt het dierenwelzijn in het geding te komen, aldus De Groot. Hij vindt dat slachthuizen veehouders moeten helpen en moeten opdraaien voor de eventuele kosten. Zij hebben de coronaregels per slot van rekening overtreden, stelt De Groot.

Niet te spreken

Boerenorganisatie LTO Nederland is niet te spreken over het voorstel. "Het is geen oplossing. Een fokverbod heeft pas over een paar maanden effect", zegt voorzitter Dirk Bruins van de belangenclub in Dit is de Dag op NPO Radio 1. Zeugen zijn immers bijna vier maanden drachtig voordat ze biggetjes krijgen.

Op de lange termijn wil De Groot, die met zijn pleidooi om de veestapel te halveren al eerder de woede van boeren op de hals haalde, "even wat minder varkens insemineren". Hij benadrukt dat hij niet voor een algemeen fokverbod pleit.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

1 uur geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

1 uur geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

1 uur geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

3 uur geleden