Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-lijsttrekker Kaag wil 10 miljard voor onderwijs

D66-lijsttrekker Kaag wil 10 miljard voor onderwijs

DEN HAAG (ANP) - D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil dat er in de komende kabinetsperiode 7 miljard euro wordt besteed aan onderwijs en 3 miljard euro gaat naar het gratis maken van de kinderopvang. Dat zegt ze tegen het AD.

Kaag wil de salarissen in het basisonderwijs gelijktrekken met die van leraren in het middelbaar onderwijs. Ook moeten er gratis schoolmaaltijden komen voor kinderen uit gezinnen met lagere inkomens. "Je kunt niet leren op een lege maag," aldus Kaag.

Het is voor Kaag geen bezwaar dat de staatsschuld oploopt: "Bij de vorige crisis is de fout gemaakt om fors te bezuinigen. Dat was een kruideniersmentaliteit. Nu moet er geïnvesteerd worden, die urgentie en noodzaak wordt door het coronavirus alleen maar groter. Maar tegen kennisverlies bestaat geen vaccin."

Ondanks steun van D66 aan alle onderwijsbegrotingen van de afgelopen 10 jaar is het Nederlandse onderwijs volgens Kaag de afgelopen jaren structureel verwaarloosd. Nu gebeurt het volgens Kaag "te vaak dat kinderen die in bepaalde wijken worden geboren een taalachterstand hebben die zij op school niet meer inhalen. Je kunt niet zeggen: jammer, jij bent in de verkeerde wijk geboren.’’

Het aantrekken van nieuwe leraren moet volgens Kaag worden bereikt door het vak aantrekkelijker te maken: "Als het vak aantrekkelijker wordt, zal ook de belangstelling voor de lerarenopleidingen toenemen. Als door gratis kinderopvang huidige leraren meer gaan werken, kun je met de bestaande leerkrachten al een deel van onze doelen realiseren."

Meer uit Politiek

Groot deel oppositie zegt vertrouwen op in Rutte na Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer zegt het vertrouwen op in minister-president Mark Rutte. De partijen vinden de reflectie van de premier op zijn eigen rol bij de gaswinning in Groningen tekort schieten, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die mede spreekt namens PvdA, SP, BBB, Volt. PVV, JA21, PvdD, Groep-Van Haga en partijloos Kamerlid Pieter Omtzigt.

7 uur geleden
Vijlbrief sluit 'Groningenheffing' voor oliebedrijven niet uit

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) deelt de woede van veel partijen in de Tweede Kamer over de weigering van de oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil om hun deel van de schade als gevolg van de gaswinning in Groningen te betalen. Een voorstel van de PvdA en GroenLinks om deze bedrijven via een heffing alsnog te laten betalen, wijst hij dan ook niet op voorhand af.

8 uur geleden
EU dicht bij akkoord over grenscontroles en verdelen asielzoekers

BRUSSEL (ANP) - Na jarenlang vruchteloos gesteggel zijn de EU-landen dicht bij een akkoord over hun asielbeleid, zeggen EU-diplomaten. Mogelijk kunnen ze het donderdag eens worden over onder meer controles aan de buitengrens en het beter verdelen van asielzoekers.

8 uur geleden
Heijnen wil snel uitleg van ProRail over treinstoring van zondag

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil snel tekst en uitleg van spoorbeheerder ProRail over de spoorstoring bij Amsterdam van afgelopen zondag. Zij wil weten hoe het kon gebeuren en welke beheersmaatregelen ProRail heeft getroffen, schrijft zij aan de Tweede Kamer. Door de storing strandden veel reizigers op Amsterdam CS. Sommigen moesten daar overnachten.

8 uur geleden
Vijlbrief houdt schadeaanpak Groningen nog eens tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat nog eens kijken naar het veel bekritiseerde besluit om aardbevingsschades in Groningen tot 40.000 euro gewoon te vergoeden, zonder te onderzoeken of ze wel veroorzaakt zijn door de gaswinning. Mogelijk wordt de grens opgetrokken naar 60.000 euro. Ook wordt gedacht aan speciale teams om mensen te helpen die buiten de boot dreigen te vallen omdat zij meer schade hebben.

9 uur geleden
Rutte: niet afschaffen dividendtaks een van mijn grootste fouten

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte baalt ervan dat Nederland nog steeds dividendbelasting heft. Het vorige kabinet trok de geplande afschaffing van de veelbesproken taks in 2018 in. "Ik beschouw het nog steeds als een van mijn grootste fouten dat het niet gelukt is", zegt de minister-president in debat over het Groningse gasdossier.

9 uur geleden
Kabinet verwacht dat gaswinning Groningen dit jaar stopt

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht dat de gaswinning in Groningen dit jaar kan worden gestopt. Eind deze maand valt een definitief besluit. "Maar zoals het er nu naar uitziet gaat het goed", zei premier Mark Rutte in het debat over het eindverslag van de parlementaire enquêtecommissie over gaswinning in Groningen.

10 uur geleden