Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-leider Kaag: soevereiniteit opofferen voor EU-integratie

D66-leider Kaag: soevereiniteit opofferen voor EU-integratie

ARNHEM (ANP) - Nederland moet een stukje nationale soevereiniteit opofferen om op Europees gebied meer samen te werken, zei de kersverse D66-leider Sigrid Kaag op een bijeenkomst van D66-politici. Daar krijgt Nederland Europese soevereiniteit voor terug "die de weg plaveit naar welvaart én welzijn voor iedereen".

Een belangrijk deel van haar speech wijdde Kaag aan het belang van Europese integratie en een "internationale blik".

"Laat Nederland het voortouw nemen", zei Kaag over verdere samenwerking in de Europese Unie. "Het is tijd voor echte Europese democratie. Tijd voor echte Europese defensie. Betekent dat een opoffering van nationale soevereiniteit? Ja, daar moeten we eerlijk over zijn." Volgens Kaag staat daar "een grotere soevereiniteit" tegenover, namelijk de Europese. "Wij zijn Nederlanders. En dus zijn wij ook Europeaan. Bij onze nationale driekleur horen de gele sterren net zo goed als de oranje wimpel."

Meerderheid

De oud-diplomate werd vrijdag met een overgrote meerderheid gekozen als nieuwe lijsttrekker en partijleider. Ze dankte zaterdag, op een bijeenkomst van D66-bestuurders, de leden voor "de overweldigende steun" en sorteerde voor op de aankomende verkiezingen. Volgens haar zullen die gaan over "hoe we mensen het gevoel geven dat hun lot bij ons in echt veilige handen is."

In haar speech hekelde Kaag ook de 'peilingenpolitiek' die zij naar haar zeggen de afgelopen jaren aantrof op het Binnenhof. Met een blik op de opiniepeilingen gebruiken politici te vaak het woord 'draagvlak' als "magisch beschermend schild dat alle moeilijke keuzes als vanzelf afweert".

Vertrouwen

"Als de peilingen laten zien dat sommige mensen zich zorgen maken over de kosten van klimaatbeleid, wakker je onrust aan over de wetenschap. Als de peilingen laten zien dat sommige mensen zich zorgen maken over de Europese economie, dan maak je de Italianen verdacht", zegt Kaag in een uithaal naar rechtse partijen binnen en buiten de regeringscoalitie.

Volgens haar maakt deze vorm van politiek van de Tweede Kamer "het theater van respectloze retoriek", en brokkelt het vertrouwen in de politiek zo af. D66 moet volgens Kaag in de aanloop naar de verkiezingen kiezers "overtuigen vanuit eigen kracht, ook voordat de peilingen voldoende draagvlak laten zien".

Meer uit Politiek

Rutte: ontzetting groot na dramatische gebeurtenissen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - "De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag", laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad. Daarbij vielen twee doden en raakte een meisje zwaargewond.

46 minuten geleden
Minister Kuipers kan gebeurtenissen Rotterdam moeilijk bevatten

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers zegt de gebeurtenissen in en vlak bij het Erasmus MC in Rotterdam moeilijk te kunnen bevatten. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten", laat hij weten op X, het voormalige Twitter.

52 minuten geleden
Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

1 uur geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

2 uur geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

3 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

3 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

21 uur geleden