Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-leider Jetten valt Yeşilgöz hard aan op steun Wilders

D66-leider Jetten valt Yeşilgöz hard aan op steun Wilders

DEN HAAG (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz heeft forse kritiek gekregen van Rob Jetten (D66). De sociaal-liberaal blijft haar inwrijven dat Yeşilgöz voor de verkiezingen zei niet in een kabinet onder PVV-leider Geert Wilders te willen gaan zitten, maar daarna een draai heeft gemaakt. "Als grootste partij mag Wilders straks de premier aanwijzen", zei Jetten in het Kamerdebat over het eindverslag van oud-informateur Kim Putters. "Dus hoe u het ook wendt of keert, u maakt uiteindelijk het kabinet Wilders 1 mogelijk. Dat is te danken aan de VVD."

Volgens Yeşilgöz zit het anders in elkaar en is van een draai geen sprake. Ze had niet verwacht dat "Nederland de PVV de grootste maakt. Ik denk namelijk niet dat een premier Wilders per definitie het beste zou zijn voor Nederland." Daarna heeft haar partij zich constructief opgesteld en nooit een blokkade opgeworpen. "Het gaat er mij om wat er nodig is om in dit land vooruit te komen, wat er dit land nodig is om tot een stabiel bestuur te komen."

Volgens Jetten heeft Yeşilgöz in de campagne "de deur voor de heer Wilders opengezet". Wilders neemt volgens Jetten niets terug van zijn "hatelijke uitspraken uit het verleden", gaat uitspraken van de rechter niet respecteren en "heeft hele bevolkingsgroepen in Nederland gediscrimineerd en weggezet."

'Niks veranderd'

Er is kortom volgens Jetten "helemaal niks veranderd aan de politiek van haat en uitsluiting". De liberale VVD heeft dat mogelijk gemaakt en "had zelfs de bereidheid om Wilders premier van dat kabinet te maken."

Het is volgens Yeşilgöz voor de D66-leider Jetten tijd om de "realiteit om de ogen te zien. Het is een feit dat dit land heeft gekozen voor een centrumrechtse koers."

Meer uit Politiek

Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

17 uur geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

1 dag geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

1 dag geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

1 dag geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

1 dag geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

1 dag geleden