Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-leider Jetten haalt op partijcongres hard uit naar VVD

D66-leider Jetten haalt op partijcongres hard uit naar VVD

APELDOORN (ANP) - D66-leider Rob Jetten heeft hard uitgehaald naar de VVD en haar leider Dilan Yeşilgöz. Op het congres in Apeldoorn zei Jetten dat zijn partijgenoten niet meer rouwig moeten zijn dat het kabinet gevallen is. "Doorregeren, met een partner die continu de uitgang zoekt naar rechts, staat een daadkrachtig en stabiel landsbestuur in de weg."

Yeşilgöz heeft eerder aangegeven de PVV van Geert Wilders niet op voorhand uit te sluiten als coalitiepartner. Dat gebeurde onder het leiderschap van Mark Rutte de afgelopen verkiezingen wel. Het kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie viel in juli over migratie.

Hoewel de VVD-leider zegt af te willen van "waterige compromissen", willen de liberalen volgens Jetten de deur openzetten voor Wilders. "Het enige wat Dilan Yeşilgöz wil laten verwateren zijn de Nederlandse waarden. De liberale waarden waar dit land op is gebouwd."

Staand applaus

De aanval op de VVD leverde hem een staand applaus op. Jetten zegt "bezorgd" te zijn over de "onbegrijpelijke koers" van de leider van de VVD. Maar uitsluiten als coalitiepartner wil hij de VVD zeker niet. "Als het brede midden elkaar alleen maar gaat uitsluiten, dan krijg je uiteindelijk nog meer politiek op de flanken en daar wordt Nederland niet beter van."

Volgens Jetten staat zijn eigen partij voor het "progressieve midden" en is zij altijd bereid om compromissen te sluiten. In zijn speech noemde hij onderwijs als het speerpunt van D66. "Waar andere partijen bij het verdelen van het geld altijd kiezen voor andere prioriteiten, is de keuze van D66 helder: onderwijs, onderwijs, onderwijs!"

Collegegeld

De partijleden steunden een voorstel om in het verkiezingsprogramma te zetten dat het collegegeld voor de lerarenopleiding moet worden afgeschaft. Dat is volgens de indieners nodig om meer zij-instromers voor de klas te krijgen. Het partijbestuur nam geen positie in, maar vroeg zich wel af hoe effectief de maatregel is. Uiteindelijk steunde 60 procent van de leden het voorstel.

De partij staat er in de peilingen slecht voor. D66 heeft nu 24 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat ze op ongeveer zeven. Jetten heeft er vertrouwen in dat de komende weken het tij zal keren. Hij wijst daarbij onder meer op het feit dat veel kiezers nog geen keuze hebben gemaakt op wie zij gaan stemmen.

Meer uit Politiek

Kamer ziet weinig in NSC-wet voor 'doorbraak' in woningbouw

DEN HAAG (ANP) - NSC wil met een "tijdelijke crisis- en herstelwet" een "doorbraak forceren" in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw. Kamerlid Merlien Welzijn wil in die wet een gebundelde aanpak voor bouwlocaties die niet van de grond komen, want "per locatie escaleren is niet de oplossing". Welzijn kreeg wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen.

12 uur geleden
Water en bodem minder bepalend voor nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Water en bodem zijn sturend, was het motto onder het vorige kabinet. Het oprekken van de grenzen van de natuur kon niet oneindig doorgaan, dus moesten die grenzen de doorslag geven in de ruimtelijke ordening. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wijkt daar nu vanaf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan is het adagium "rekening houden met water en bodem".

13 uur geleden
Asieloverleg voor nu afgerond, woensdag verder met BBB en VVD

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en interim-NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zijn na een middag en een avond onderhandelen weer vertrokken bij het Catshuis. Woensdag gaan de gesprekken met premier Dick Schoof verder, maar dan met de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD erbij. Het is niet bekend hoe ver de onderhandelingen inhoudelijk zijn gevorderd.

15 uur geleden
PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. "We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis", zei Peter van Haasen (PVV). "Maar woke termen zoals 'tot slaaf gemaakten' worden zelfs daar niet serieus genomen." Hij doelt op Curaçao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

16 uur geleden
VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden