Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-leider Jetten haalt op partijcongres hard uit naar VVD

D66-leider Jetten haalt op partijcongres hard uit naar VVD

APELDOORN (ANP) - D66-leider Rob Jetten heeft hard uitgehaald naar de VVD en haar leider Dilan Yeşilgöz. Op het congres in Apeldoorn zei Jetten dat zijn partijgenoten niet meer rouwig moeten zijn dat het kabinet gevallen is. "Doorregeren, met een partner die continu de uitgang zoekt naar rechts, staat een daadkrachtig en stabiel landsbestuur in de weg."

Yeşilgöz heeft eerder aangegeven de PVV van Geert Wilders niet op voorhand uit te sluiten als coalitiepartner. Dat gebeurde onder het leiderschap van Mark Rutte de afgelopen verkiezingen wel. Het kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie viel in juli over migratie.

Hoewel de VVD-leider zegt af te willen van "waterige compromissen", willen de liberalen volgens Jetten de deur openzetten voor Wilders. "Het enige wat Dilan Yeşilgöz wil laten verwateren zijn de Nederlandse waarden. De liberale waarden waar dit land op is gebouwd."

Staand applaus

De aanval op de VVD leverde hem een staand applaus op. Jetten zegt "bezorgd" te zijn over de "onbegrijpelijke koers" van de leider van de VVD. Maar uitsluiten als coalitiepartner wil hij de VVD zeker niet. "Als het brede midden elkaar alleen maar gaat uitsluiten, dan krijg je uiteindelijk nog meer politiek op de flanken en daar wordt Nederland niet beter van."

Volgens Jetten staat zijn eigen partij voor het "progressieve midden" en is zij altijd bereid om compromissen te sluiten. In zijn speech noemde hij onderwijs als het speerpunt van D66. "Waar andere partijen bij het verdelen van het geld altijd kiezen voor andere prioriteiten, is de keuze van D66 helder: onderwijs, onderwijs, onderwijs!"

Collegegeld

De partijleden steunden een voorstel om in het verkiezingsprogramma te zetten dat het collegegeld voor de lerarenopleiding moet worden afgeschaft. Dat is volgens de indieners nodig om meer zij-instromers voor de klas te krijgen. Het partijbestuur nam geen positie in, maar vroeg zich wel af hoe effectief de maatregel is. Uiteindelijk steunde 60 procent van de leden het voorstel.

De partij staat er in de peilingen slecht voor. D66 heeft nu 24 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat ze op ongeveer zeven. Jetten heeft er vertrouwen in dat de komende weken het tij zal keren. Hij wijst daarbij onder meer op het feit dat veel kiezers nog geen keuze hebben gemaakt op wie zij gaan stemmen.

Meer uit Politiek

Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

3 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

4 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

9 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

10 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

14 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

1 dag geleden