Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 komt met initiatief om X te regelen in paspoort

D66 komt met initiatief om X te regelen in paspoort

DEN HAAG (ANP) - D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken komt met een initiatiefwetsvoorstel om te regelen dat mensen in hun paspoort en andere officiële documenten een X kunnen krijgen als ze niet willen worden aangeduid als M of V. Dit kan nu ook al, maar alleen na tussenkomst van de rechter.

Van Ginneken volgt daarmee een advies dat de Raad van State uitbracht over een wijzigingsvoorstel dat zij wilde indienen op een nieuwe Transgenderwet. Zo'n amendement is volgens de raad niet de juiste manier om deze geslachtsneutrale registratie door te kunnen voeren.

De verandering heeft veel gevolgen voor andere wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan, stelt de Raad van State in een vrijdag openbaar gemaakt advies. Zo geven gemeenten bijvoorbeeld aan dat het nogal wat kost om de aanpassingen door te voeren in regelingen en systemen. De raad vindt de bezwaren overigens "geen onoverkomelijk obstakel" voor de invoering van een X.

Vertragen

De D66-politica laat op Instagram weten dat zij daarom haar amendement intrekt en aan de slag gaat met een eigen initiatiefwet. "Want als ik door zou willen gaan met mijn amendement zou dat de hele wet flink vertragen", stelt ze. "De nieuwe Transgenderwet (zonder X helaas) kan hierdoor sneller in werking treden en dat is goed nieuws."

Belangenorganisaties als COC en TNN vinden dat non-binaire en andere personen al te lang wachten op een passende registratie. Ze zijn blij met het initiatief van de D66'er. "Ongeveer 4 procent van de Nederlanders identificeert zich als man noch vrouw. De groep ervaart gebrek aan erkenning en ongemakkelijke situaties in het dagelijks leven omdat officiële geslachtsregistratie alleen mogelijk is met een M of V."

Meer uit Politiek

Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

11 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

11 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

15 uur geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 dagen geleden