Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 komt met initiatief om X te regelen in paspoort

D66 komt met initiatief om X te regelen in paspoort

DEN HAAG (ANP) - D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken komt met een initiatiefwetsvoorstel om te regelen dat mensen in hun paspoort en andere officiële documenten een X kunnen krijgen als ze niet willen worden aangeduid als M of V. Dit kan nu ook al, maar alleen na tussenkomst van de rechter.

Van Ginneken volgt daarmee een advies dat de Raad van State uitbracht over een wijzigingsvoorstel dat zij wilde indienen op een nieuwe Transgenderwet. Zo'n amendement is volgens de raad niet de juiste manier om deze geslachtsneutrale registratie door te kunnen voeren.

De verandering heeft veel gevolgen voor andere wet- en regelgeving en de uitvoering daarvan, stelt de Raad van State in een vrijdag openbaar gemaakt advies. Zo geven gemeenten bijvoorbeeld aan dat het nogal wat kost om de aanpassingen door te voeren in regelingen en systemen. De raad vindt de bezwaren overigens "geen onoverkomelijk obstakel" voor de invoering van een X.

Vertragen

De D66-politica laat op Instagram weten dat zij daarom haar amendement intrekt en aan de slag gaat met een eigen initiatiefwet. "Want als ik door zou willen gaan met mijn amendement zou dat de hele wet flink vertragen", stelt ze. "De nieuwe Transgenderwet (zonder X helaas) kan hierdoor sneller in werking treden en dat is goed nieuws."

Belangenorganisaties als COC en TNN vinden dat non-binaire en andere personen al te lang wachten op een passende registratie. Ze zijn blij met het initiatief van de D66'er. "Ongeveer 4 procent van de Nederlanders identificeert zich als man noch vrouw. De groep ervaart gebrek aan erkenning en ongemakkelijke situaties in het dagelijks leven omdat officiële geslachtsregistratie alleen mogelijk is met een M of V."

Meer uit Politiek

Statenlid zegt lidmaatschap GroenLinks op, royement gaat door

DEN HAAG (ANP) - Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft haar lidmaatschap bij GroenLinks opgezegd. De Rotterdamse werd vorige week uit de fractie gezet, nadat ze bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt had gestemd in plaats van op GroenLinks. Dat kostte GroenLinks uiteindelijk een zetel in de Eerste Kamer en leverde Volt juist een extra zetel op.

2 uur geleden
Minister Adema hoopt nu op landbouwakkoord voor de zomer

DEN HAAG (ANP) - Voor de zomer moet er dan echt een landbouwakkoord liggen, zegt minister Piet Adema (Landbouw). Woensdag schuift hij weer aan bij het overleg. "Dit zijn wel de meest spannende weken", verklaarde de bewindsman voor aanvang van de ministerraad.

5 uur geleden
Van der Burg: EU-deal helpt ook asielgesprek in coalitie

DEN HAAG (ANP) - De langverwachte asieldeal die de lidstaten van de Europese Unie donderdag sloten na een jarenlange impasse, zal ook helpen met het verlichten van de spanningen over het politiek gevoelige onderwerp in de coalitie, verwacht staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). De verschillen in opvatting over asielopvang en migratie tussen de vier regeringspartijen zijn groot. Als het Europese asielakkoord langer op zich had laten wachten, zou dat het overleg in de regeringscoalitie ook lastiger hebben gemaakt, denkt de bewindsman.

5 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

20 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

22 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

23 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

1 dag geleden