Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66: klimaatschuld nu belangrijker dan staatsschuld

D66: klimaatschuld nu belangrijker dan staatsschuld

DEN HAAG (ANP) - D66 vindt "de klimaatschuld op dit moment belangrijker dan de staatsschuld", zegt de nieuwe fractievoorzitter Jan Paternotte. Hij reageert daarmee op kritiek van het Centraal Planbureau (CPB), dat waarschuwt dat het kabinet toekomstige generaties mogelijk opzadelt met een forse overheidsschuld.

Het kabinet wil eenmalig tientallen miljarden steken in een fonds om verduurzamingsplannen mee te financieren. Wat Paternotte betreft is er geen andere keuze. "Als we de klimaatcrisis op zijn beloop laten, dán zouden we pas een rekening doorschuiven naar de toekomst", zegt hij.

Maar het CPB betwijfelt of al die klimaatuitgaven wel echt eenmalig zijn. En als het toch een structurele kostenpost blijkt te worden, kan dat de staatsschuld de komende decennia hoog laten oplopen. Dat zet ook de veerkracht van de economie bij toekomstige schokken op het spel.

Paternotte gelooft niet dat het zo'n vaart zal lopen. Hij spreekt van "investeringen" die nodig zijn om meer duurzame energie op te kunnen wekken. "Als je dat voor elkaar hebt, dan blijf je dat geld niet uitgeven, dan hébben we een duurzame economie."

Meer uit Binnenland

Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

1 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

1 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

1 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

5 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

9 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

9 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

10 uur geleden