Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

De oude samenstelling van de Tweede Kamer komt zaterdag opnieuw bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van een deel van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Bij de stembureaus in Tilburg zijn namelijk "onverklaarbare telverschillen" geconstateerd.

D66 eindigde bij de verkiezingen onlangs op negen zetels. De laatste restzetel, en daarmee de 150e zetel in de Kamer, gaat naar de SP, werd vrijdag nog bekend. D66 liep een mogelijke tiende zetel mis op 160 stemmen. De SP krijgt daardoor vijf zetels in de nieuwe Kamer, die volgende week wordt geïnstalleerd.

Geldige stemming

Ook een woordvoerder van de SP denkt niet dat de stemverdeling nog gaat veranderen. "We maken ons geen zorgen", zo klinkt bij het bij de socialisten. Michiel van Nispen, die als nummer vijf op de lijst staat bij de SP, vindt het vervelend dat de vijfde zetel voor de partij, die hij moet gaan bekleden, door deze ontwikkeling nog steeds niet helemaal zeker is.

Pieter Omtzigt van NSC verwacht ook geen veranderingen. "Het zal de uitslag niet veranderen. Maar dit soort verschillen moet echt opgehelderd en onderzocht worden", zei hij op X over de telverschillen.

Voor een geldige stemming in de Kamer moeten er zaterdag ten minste 76 Kamerleden aanwezig zijn, het zogeheten quorum. D66 verwacht volgens de woordvoerder in ieder geval met 17 van haar 24 Kamerleden uit de oude samenstelling voor de dag te komen. Bij de SP wordt meer dan de helft van de negenkoppige fractie verwacht.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

8 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

9 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

9 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

10 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

11 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

14 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

14 uur geleden