Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

De minister steunt het initiatief en de boodschap achter de OneLove-band volop, benadrukte ze tegenover de Kamer, maar ze wilde in het debat nog steeds niet zeggen of ze de armband of het speldje gaat dragen tijdens de wedstrijd. "Wat ik ga aantrekken, zie ik nog wel. Maar ik ga er nu niks over zeggen", aldus Helder. Ze hoopt dat "Nederland goed presteert en zal op gepaste wijze deelnemen".

Ministers van Duitsland en België droegen deze band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Het WK voetbal is omstreden, omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten maar ook van lhbti'ers in Qatar. De OneLove-band staat voor mensenrechten en is tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

Symbool

Het D66-Kamerlid vindt het dan ook belangrijk dat de Nederlandse minister de band draagt. "Het is niet zomaar een band, hij staat inmiddels symbool voor allerlei mensenrechten." Ze noemt het een goed initiatief, dat wat haar betreft ook in eigen land nodig is als symbool tegen bijvoorbeeld homohaat, zoals die soms nog is te horen op de tribunes. "Ik zou graag zien dat de minister hier achter gaat staan, van hier tot Doha, en daar een uitspraak over doet."

Helder gaat over mensenrechten spreken met de autoriteiten van Qatar, met de internationale vakbond ILO en met arbeidsmigranten. Na afloop zal ze daar verslag over doen aan de Kamer. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie en ook veel andere partijen zijn ertegen dat een regeringsdelegatie naar Qatar gaat.

Diplomatieke relatie

Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten te gaan, onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar, hun energiepositie en de samenwerking wat betreft de evacuaties uit Afghanistan. Helder gaat als eerste bewindspersoon. Het is nog niet duidelijk wie er zal afreizen als Nederland verder komt in het toernooi. Niet uitgesloten is dat de koning gaat.

De minister laat zich op de Europese sportraad die ook dinsdag plaatsvindt, vervangen door staatssecretaris Maarten van Ooijen. Doel is om te agenderen dat bij de toewijzing van sporttoernooien de mensenrechten voortaan zwaar worden meegewogen.

Meer uit Politiek

Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

50 minuten geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

1 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

2 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

3 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

3 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

3 uur geleden
ISO: denk over tegemoetkoming voor discriminatie studenten

UTRECHT (ANP) - De overheid moet onderzoeken of studenten die slachtoffer zijn geworden van discriminatie bij de controle op mogelijke fraude een tegemoetkoming kunnen krijgen. "Dit had namelijk nooit mogen gebeuren. Het kan niet zo zijn dat je migratieachtergrond of leeftijd bepalen of je wel of niet wordt gecontroleerd", zegt voorzitter Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

3 uur geleden