Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

De minister steunt het initiatief en de boodschap achter de OneLove-band volop, benadrukte ze tegenover de Kamer, maar ze wilde in het debat nog steeds niet zeggen of ze de armband of het speldje gaat dragen tijdens de wedstrijd. "Wat ik ga aantrekken, zie ik nog wel. Maar ik ga er nu niks over zeggen", aldus Helder. Ze hoopt dat "Nederland goed presteert en zal op gepaste wijze deelnemen".

Ministers van Duitsland en België droegen deze band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Het WK voetbal is omstreden, omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten maar ook van lhbti'ers in Qatar. De OneLove-band staat voor mensenrechten en is tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

Symbool

Het D66-Kamerlid vindt het dan ook belangrijk dat de Nederlandse minister de band draagt. "Het is niet zomaar een band, hij staat inmiddels symbool voor allerlei mensenrechten." Ze noemt het een goed initiatief, dat wat haar betreft ook in eigen land nodig is als symbool tegen bijvoorbeeld homohaat, zoals die soms nog is te horen op de tribunes. "Ik zou graag zien dat de minister hier achter gaat staan, van hier tot Doha, en daar een uitspraak over doet."

Helder gaat over mensenrechten spreken met de autoriteiten van Qatar, met de internationale vakbond ILO en met arbeidsmigranten. Na afloop zal ze daar verslag over doen aan de Kamer. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie en ook veel andere partijen zijn ertegen dat een regeringsdelegatie naar Qatar gaat.

Diplomatieke relatie

Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten te gaan, onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar, hun energiepositie en de samenwerking wat betreft de evacuaties uit Afghanistan. Helder gaat als eerste bewindspersoon. Het is nog niet duidelijk wie er zal afreizen als Nederland verder komt in het toernooi. Niet uitgesloten is dat de koning gaat.

De minister laat zich op de Europese sportraad die ook dinsdag plaatsvindt, vervangen door staatssecretaris Maarten van Ooijen. Doel is om te agenderen dat bij de toewijzing van sporttoernooien de mensenrechten voortaan zwaar worden meegewogen.

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

5 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

5 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

6 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

7 uur geleden
D66, VVD en NSC: vaker verplicht museumbezoek na antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Iemand die zich schuldig maakt aan Jodenhaat, moet verplicht worden om het Nationaal Holocaustmuseum te bezoeken, vinden VVD, NSC en D66. Dit mag al, maar de partijen zien "dat dit in de praktijk zelden wordt opgelegd". Het kabinet moet er samen met betrokkenen voor zorgen dat de belemmeringen worden weggenomen, zodat zo'n verplicht bezoek vaker wordt opgelegd.

9 uur geleden
Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

22 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

1 dag geleden