Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

De minister steunt het initiatief en de boodschap achter de OneLove-band volop, benadrukte ze tegenover de Kamer, maar ze wilde in het debat nog steeds niet zeggen of ze de armband of het speldje gaat dragen tijdens de wedstrijd. "Wat ik ga aantrekken, zie ik nog wel. Maar ik ga er nu niks over zeggen", aldus Helder. Ze hoopt dat "Nederland goed presteert en zal op gepaste wijze deelnemen".

Ministers van Duitsland en België droegen deze band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten. Het WK voetbal is omstreden, omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten maar ook van lhbti'ers in Qatar. De OneLove-band staat voor mensenrechten en is tegen alle vormen van racisme en discriminatie.

Symbool

Het D66-Kamerlid vindt het dan ook belangrijk dat de Nederlandse minister de band draagt. "Het is niet zomaar een band, hij staat inmiddels symbool voor allerlei mensenrechten." Ze noemt het een goed initiatief, dat wat haar betreft ook in eigen land nodig is als symbool tegen bijvoorbeeld homohaat, zoals die soms nog is te horen op de tribunes. "Ik zou graag zien dat de minister hier achter gaat staan, van hier tot Doha, en daar een uitspraak over doet."

Helder gaat over mensenrechten spreken met de autoriteiten van Qatar, met de internationale vakbond ILO en met arbeidsmigranten. Na afloop zal ze daar verslag over doen aan de Kamer. Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie en ook veel andere partijen zijn ertegen dat een regeringsdelegatie naar Qatar gaat.

Diplomatieke relatie

Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten te gaan, onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar, hun energiepositie en de samenwerking wat betreft de evacuaties uit Afghanistan. Helder gaat als eerste bewindspersoon. Het is nog niet duidelijk wie er zal afreizen als Nederland verder komt in het toernooi. Niet uitgesloten is dat de koning gaat.

De minister laat zich op de Europese sportraad die ook dinsdag plaatsvindt, vervangen door staatssecretaris Maarten van Ooijen. Doel is om te agenderen dat bij de toewijzing van sporttoernooien de mensenrechten voortaan zwaar worden meegewogen.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

11 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden