Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66: kabinet, stop gesprekken met Farmers Defence Force

D66: kabinet, stop gesprekken met Farmers Defence Force

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet gesprekken met de boerenactiegroep Farmers Defence Force stopzetten, vindt coalitiepartij D66. "Deze meest extreme boeren horen niet aan de onderhandelingstafel", zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1.

FDF is de drijvende kracht achter het boerenprotest dat woensdag in Den Haag plaatsvindt en eerdere protesten waar grote aantallen boeren met trekkers aan meededen. Maar de groep is ook een van de dertien organisaties die zijn aangesloten bij het Landbouw Collectief, de vaste gesprekspartner van het kabinet.

Gesprekken met dat collectief werden eerder deze maand opgeschort na dreigende uitspraken van FDF over sectororganisaties die buiten dat collectief praten met het kabinet. Ook kwam de boerengroep in opspraak toen voorman Mark van den Oever de manier waarop boeren worden behandeld vergeleek met de Holocaust.

Tijdverspilling

"Op een gegeven moment moet je zeggen: we gaan hier niet serieus mee aan tafel zitten. Klaar", zegt De Groot. Het is bovendien een verspilling van tijd omdat FDF zal weglopen van de onderhandelingstafel en de groep weigert zich flexibel op te stellen. "Ik zeg tegen de regering: ga regeren en pak door. Verdoe je tijd niet met groepen die toch geen compromissen willen sluiten."

Het heeft simpelweg geen zin om te blijven praten, concludeert De Groot. Bovendien heeft FDF zichzelf "gediskwalificeerd als serieuze gesprekspartner" door zich op deze manier op te stellen.

De Groot zette de verhoudingen in de coalitie op scherp toen hij begin september pleitte voor een halvering van de veestapel om het stikstofprobleem op te lossen.

Meer uit Politiek

Overijssel sust onrust over waardedaling huizen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - Dat de WOZ-waarde van huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik dit jaar in sommige gevallen fors is gedaald, heeft geen invloed op de mogelijke schadevergoeding voor de eigenaren van deze woningen. Dat benadrukte de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema in de vergadering van Provinciale Staten na vragen van het CDA.

17 uur geleden
Linkse partijen vrezen hogere prijs 'toegangskaartje rechtszaal'

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over een mogelijke stijging van griffierechten, die moeten worden betaald om een rechtszaak te beginnen. De prijs van "het toegangskaartje tot de rechtszaal" zou met een kwart worden verlaagd, beloofde het inmiddels demissionaire kabinet. Door financiële tegenvallers was dat al afgezwakt naar 13,5 procent. Maar na 2024 kunnen de kosten stijgen, omdat er geen middelen voor zijn vrijgemaakt, gaf minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) toe in een Kamerdebat.

17 uur geleden
Kamermeerderheid wil meer meesters voor de klas

DEN HAAG (ANP) - Er moeten meer meesters voor de klas staan, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Woensdag in een commissiedebat reageerden PVV, VVD, NSC, BBB en SGP positief op een pleidooi van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder om te stimuleren dat mannen basisschooldocent worden.

17 uur geleden
Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen

GRONINGEN (ANP) - De ledenaantallen van de BBB, PvdD, Volt en GroenLinks stegen vorig jaar het hardst. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van de jaarlijkse opgaven door de partijen van hun ledentallen. JA21, 50PLUS en CDA verloren juist leden.

19 uur geleden
Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

21 uur geleden
Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

22 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

1 dag geleden