Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 in manifest: kamernood kan niet wachten tot nieuw kabinet

D66 in manifest: kamernood kan niet wachten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsval moet geen reden zijn om het grote tekort aan studentenkamers links te laten liggen, vinden D66 en negen belangenorganisaties. Zij roepen de Tweede Kamer daarom in een manifest op om dit thema niet door te schuiven naar het volgende kabinet door het controversieel te verklaren. Ze willen dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) alles uit de kast haalt om te zorgen voor meer studentenkamers.

"Studenten hospiteren zich suf om tevergeefs een kamer te vinden", zegt Kamerlid Faissal Boulakjar van D66. "Of hebben geen andere keuze dan een veel te dure, vochtige en tochtige woning te accepteren." Hij vindt de voortgang traag onder minister De Jonge, die onderdeel is van het demissionaire kabinet waar ook D66 in zit.

Het manifest van Boulakjar is ondertekend door onder meer brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences, vakbond CNV Jongeren en de Rotterdamse Kamer van Verenigingen. Zij pleiten er onder meer voor om uiterlijk 2030 te zorgen voor minstens 75.000 nieuwe studentenwoningen, daar leegstaande kantoren voor om te bouwen en om dwingende afspraken te maken met studentensteden.

Maatschappelijke vraagstukken

"Actie op korte termijn is noodzakelijk", zegt directeur Jolan de Bie van Kences. Volgens de laatste schatting van onder andere deze brancheorganisatie waren er 26.500 studentenwoningen te weinig in studiejaar 2020-2021. Zonder maatregelen kan dat tekort oplopen naar 66.700 in 2028-2029.

De laatste weken staan belangenorganisaties in de rij om te bepleiten dat beleid op hun terrein niet wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Afgelopen weekend deed de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat nog in een petitie. Maatschappelijke vraagstukken over onder meer de woningmarkt kunnen niet wachten volgens de belangenbehartiger van gemeenten. Op 12 september bepaalt de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard.

Meer uit Politiek

Nieuwe defensieminister: Oekraïne 'op dezelfde wijze' steunen

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de beoogde nieuwe minister van Defensie Ruben Brekelmans ligt, blijft Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne. Brekelmans (VVD) zegt na zijn gesprek met de formateur en beoogd premier dat hij ervan uitgaat dat het toekomstige kabinet de steun op "militair, financieel en diplomatiek" vlak "op dezelfde wijze" zal voortzetten.

19 uur geleden
Ook Orbán lijkt Rutte als NAVO-chef te accepteren

BRUSSEL (ANP) - De kans dat demissionair premier Mark Rutte de nieuwe NAVO-baas wordt, is weer toegenomen nu de Hongaarse premier Viktor Orbán en Rutte een goed gesprek hebben gehad voor aanvang van de EU-top over Europese topposities.

20 uur geleden
Kabinet-Schoof staat dinsdag 2 juli op het bordes

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet wordt op 2 juli beëdigd. Die dinsdagochtend staat de ministersploeg op het bordes, aldus beoogd premier Dick Schoof. "Dat staat nu vast." De bordesscène wordt niet op maandag 1 juli gehouden, omdat dan Keti Koti wordt gevierd, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij.

20 uur geleden
Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

20 uur geleden
Kabinet ook verrast door Oostenrijkse steun natuurherstelwet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "verrast" door het besluit van Oostenrijk om voor de Europese natuurherstelwet te stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer weten. Het betekent volgens haar onder meer dat Nederland over twee jaar een nationaal natuurherstelplan bij de Europese Commissie moet inleveren.

21 uur geleden
Slowakije is 'nog altijd' in bespreking over NAVO-baan Rutte

BRUSSEL (ANP) - Slowakije is er nog altijd niet uit of het demissionair premier Mark Rutte als nieuwe NAVO-topman wil. "We zijn daarover nog steeds in bespreking", zegt president Peter Pellegrini.

22 uur geleden
Aanstaand vicepremier Agema (PVV) dankbaar voor vertrouwen

DEN HAAG (ANP) - PVV-kopstuk Fleur Agema, die uiteindelijk vicepremier wordt namens de partij van Geert Wilders, vindt het een bijzonder moment dat zij straks op het bordes staat. "Ik ben heel erg dankbaar voor het in mij gestelde vertrouwen." Agema is dit weekend naar voren geschoven als beoogd vicepremier nadat de kandidatuur van partijgenoot Gidi Markuszower werd teruggetrokken.

23 uur geleden