Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 in manifest: kamernood kan niet wachten tot nieuw kabinet

D66 in manifest: kamernood kan niet wachten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsval moet geen reden zijn om het grote tekort aan studentenkamers links te laten liggen, vinden D66 en negen belangenorganisaties. Zij roepen de Tweede Kamer daarom in een manifest op om dit thema niet door te schuiven naar het volgende kabinet door het controversieel te verklaren. Ze willen dat demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) alles uit de kast haalt om te zorgen voor meer studentenkamers.

"Studenten hospiteren zich suf om tevergeefs een kamer te vinden", zegt Kamerlid Faissal Boulakjar van D66. "Of hebben geen andere keuze dan een veel te dure, vochtige en tochtige woning te accepteren." Hij vindt de voortgang traag onder minister De Jonge, die onderdeel is van het demissionaire kabinet waar ook D66 in zit.

Het manifest van Boulakjar is ondertekend door onder meer brancheorganisatie voor studentenhuisvesting Kences, vakbond CNV Jongeren en de Rotterdamse Kamer van Verenigingen. Zij pleiten er onder meer voor om uiterlijk 2030 te zorgen voor minstens 75.000 nieuwe studentenwoningen, daar leegstaande kantoren voor om te bouwen en om dwingende afspraken te maken met studentensteden.

Maatschappelijke vraagstukken

"Actie op korte termijn is noodzakelijk", zegt directeur Jolan de Bie van Kences. Volgens de laatste schatting van onder andere deze brancheorganisatie waren er 26.500 studentenwoningen te weinig in studiejaar 2020-2021. Zonder maatregelen kan dat tekort oplopen naar 66.700 in 2028-2029.

De laatste weken staan belangenorganisaties in de rij om te bepleiten dat beleid op hun terrein niet wordt uitgesteld tot na de verkiezingen. Afgelopen weekend deed de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat nog in een petitie. Maatschappelijke vraagstukken over onder meer de woningmarkt kunnen niet wachten volgens de belangenbehartiger van gemeenten. Op 12 september bepaalt de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard.

Meer uit Politiek

Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

12 uur geleden
Nederland mag 750 miljoen euro 'groene' staatssteun geven

BRUSSEL (ANP) - Nederland mag 750 miljoen euro uitgeven aan bedrijven die daarmee kunnen investeren in het vergroenen van hun productieprocessen. De Europese Commissie heeft donderdag toestemming voor deze vorm van staatssteun gegeven.

1 dag geleden
PVV en NSC willen opheldering over onrechtmatige werkwijze MIVD

DEN HAAG (ANP) - Partijleiders Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC) willen opheldering van het kabinet over de onrechtmatige werkwijze van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). De toezichthouder oordeelde onlangs dat de MIVD zich nog steeds niet aan de wet houdt als het gaat om het informeren van onderzochte burgers.

1 dag geleden
Schoof na eerste werkbezoek: mensen lijken blij verrast met mij

DOETINCHEM (ANP) - Volgens premier Dick Schoof lijken mensen die hij spreekt "blij verrast" te zijn dat hij de nieuwe minister-president is. Dat zegt hij na afloop van zijn eerste werkbezoek.

2 dagen geleden
'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

2 dagen geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

2 dagen geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

3 dagen geleden