Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

AMSTERDAM (ANP) - D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Wel wil de partij dat er eerst met de zes partijen uit het 'brede midden' van de Tweede Kamer wordt onderhandeld. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam.

De formatie gaat maandag verder. Informateur Johan Remkes ontvangt dan de leiders van VVD, D66 en CDA. Remkes kijkt of er een minderheidscoalitie kan worden gevormd, maar dat ziet D66 niet zitten. De formatie zit een half jaar na de verkiezingen muurvast.

Als de gesprekken tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren is D66 ook bereid te praten over voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Tot dusver hield D66 vast aan een kabinet met de beide linkse partijen.

Boot afgehouden

Medio vorige maand zei Kaag nog geen heil te zien in een kabinet met de ChristenUnie. "Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten", zei ze toen in een gesprek met het AD.

VVD en CDA willen wel graag verder regeren met de ChristenUnie. Die laatste partij heeft de afgelopen tijd steeds de boot afgehouden. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks zagen VVD en CDA wel zitten, maar de beide linkse partijen willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat weigeren VVD en CDA.

Verstandig en volwassen

Kaag zei de impasse rond de formatie te willen doorbreken. "Ik vind het verstandig en volwassen en het juiste om te doen."

Volgens haar snakt Nederland naar een doorbraak in het formatieproces. Ze ziet ook wel dat er tussen de zes partijen grote tegenstellingen zijn, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek vorige week volgens haar tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar in de Kamer.

Medisch-ethisch terrein

D66 zei eerder in een nieuw kabinet voortgang te willen boeken op medisch-ethisch terrein, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel over zogenoemd voltooid leven. Ook op Europees gebied moet er een andere wind gaan waaien. Daarom zag Kaag opnieuw praten met de ChristenUnie aanvankelijk niet zitten.

Klimaat, onderwijs en woningnood zijn de thema's waarop D66 zich wil richten, verklaarde Kaag. Een nieuw kabinet moet niet alles en beetje gaan aanpakken, maar een "aantal hoofdzaken heel goed doen", aldus de D66-leider. "We komen er echt wel uit."

9 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 4 weken geleden
heb het donkerbruine vermoeden dat de cu zich laat paaien door die heks.
bung 87 4 weken geleden
die heks lijkt stombezopen--eerst anderen uitkotsen en nu zoete broodjes bakken. laat die heks maar vertrekken samen met rutte en hoekstra.
turfer 4 weken geleden
niet te vertrouwen dat mens , zelden iemand met zoveel kapsones gezien, dat D66 haar niet wegstuurt snap ik niet, kost hun alleen maar stemmen
Wind 4 weken geleden
We worden door heel dat zootje in de making genomen,nu kan ineens wel alles omdat ze bang is om uit de politiek te moeten.Wat een mormel 1ste klas en totaal ongeloofwaardig gelijk pinokkio
rdebuijzer 4 weken geleden
Is het een onbetrouwbaar loeder of niet.......hoop dat haar bezem in 2en breekt als ze weer door de lucht vliegt...bah, bah.
bung 87 4 weken geleden
de heks is bang voor nieuwe verkiezingen en DUS "mogen" anderen meedoen. hoop dat ze daar niet intrappen--weg met die heks--rutte en hoekstra.
'S-HAK 4 weken geleden
Zijn er ook nog grenzen bij omroep Zeeland wat gezegd mag worden. Of mogen we gewoon iedereen dood wensen?
gewoon ikke 4 weken geleden
ja tuurlijk die is bang voor nieuwe verkiezingen , ik snap niet dat ze niet allemaal naar huis worden gestuurd en er opnieuw gekozen kan worden, is het dan nog steeds hetzelfde zooitje tja dan heeft NL niet anders verdiend .
piggel 4 weken geleden
dat smerige kutwijf Kaag gewoon doodslaan

Meer uit Politiek

Ministerie heeft nog geen bevestiging van uitwijzing ambassadeur

DEN HAAG (ANP) - Nederland is nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om tien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, het land uit te zetten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie zaterdag weten.

1 dag geleden
Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs

DEN HAAG (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdorgan is "op ramkoers" met zijn besluit om tien ambassadeurs het land uit te zetten, aldus Tweede Kamerlid Kati Piri van de PvdA. Andere partijen in de Kamer komen met soortgelijke reacties.

1 dag geleden
Partijen zwijgen wederom over formatievoortgang

DEN HAAG (ANP) - Het blijft ook deze week stil rondom de formatie. De afgelopen dagen zaten de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet allemaal meer aan dezelfde tafel, maar spraken in kleinere groepen over deelonderwerpen. Wat er precies is besproken, willen ingewijden niet zeggen. Wel is volgens een bron "de sfeer goed". De partijen gaven eerder al aan "radiostilte" in acht te nemen, om zo het formatieproces niet te verstoren.

2 dagen geleden
Partijen willen meer onderzoek naar uithuisplaatsingen

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

4 dagen geleden
Partijen geschokt over uithuiszettingen toeslagenkinderen

DEN HAAG (ANP) - Partijen zijn geschokt en verontwaardigd dat de afgelopen vijf jaar meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

5 dagen geleden
Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

6 dagen geleden
Partijleiders onderhandelen in Catshuis verder over formatie

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen zaterdag vanaf het middaguur bijeen in het Catshuis in Den Haag om verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Het gaat om een regulier overleg met de twee informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Er worden geen besluiten verwacht.

1 week geleden