Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

AMSTERDAM (ANP) - D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Wel wil de partij dat er eerst met de zes partijen uit het 'brede midden' van de Tweede Kamer wordt onderhandeld. Dat zei partijleider Sigrid Kaag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam.

De formatie gaat maandag verder. Informateur Johan Remkes ontvangt dan de leiders van VVD, D66 en CDA. Remkes kijkt of er een minderheidscoalitie kan worden gevormd, maar dat ziet D66 niet zitten. De formatie zit een half jaar na de verkiezingen muurvast.

Als de gesprekken tussen VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie niets opleveren is D66 ook bereid te praten over voortzetting van de huidige coalitie met de ChristenUnie. Tot dusver hield D66 vast aan een kabinet met de beide linkse partijen.

Boot afgehouden

Medio vorige maand zei Kaag nog geen heil te zien in een kabinet met de ChristenUnie. "Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten", zei ze toen in een gesprek met het AD.

VVD en CDA willen wel graag verder regeren met de ChristenUnie. Die laatste partij heeft de afgelopen tijd steeds de boot afgehouden. Een kabinet met alleen PvdA of GroenLinks zagen VVD en CDA wel zitten, maar de beide linkse partijen willen alleen samen in een kabinet stappen. Dat weigeren VVD en CDA.

Verstandig en volwassen

Kaag zei de impasse rond de formatie te willen doorbreken. "Ik vind het verstandig en volwassen en het juiste om te doen."

Volgens haar snakt Nederland naar een doorbraak in het formatieproces. Ze ziet ook wel dat er tussen de zes partijen grote tegenstellingen zijn, maar ze zijn ook bereid om compromissen te sluiten. Dat bleek vorige week volgens haar tijdens de behandeling van de begroting voor volgend jaar in de Kamer.

Medisch-ethisch terrein

D66 zei eerder in een nieuw kabinet voortgang te willen boeken op medisch-ethisch terrein, zoals de abortuswet en het wetsvoorstel over zogenoemd voltooid leven. Ook op Europees gebied moet er een andere wind gaan waaien. Daarom zag Kaag opnieuw praten met de ChristenUnie aanvankelijk niet zitten.

Klimaat, onderwijs en woningnood zijn de thema's waarop D66 zich wil richten, verklaarde Kaag. Een nieuw kabinet moet niet alles en beetje gaan aanpakken, maar een "aantal hoofdzaken heel goed doen", aldus de D66-leider. "We komen er echt wel uit."

Meer uit Politiek

Schouten bereid 'leefbedrag' mensen met schulden te verhogen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is bereid om het leefbedrag waar mensen met problematische schulden recht op hebben vanaf 1 januari te verhogen. Dat moet voorkomen dat schuldeisers profiteren van de koopkrachtmaatregelen van het kabinet, in plaats van de mensen met financiële problemen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) kan leven met een voorstel van D66 en de SP hiertoe en gaat kijken wat vanaf begin volgend jaar mogelijk is.

20 minuten geleden
Rosenmöller en Vos moeten fractie GL/PvdA de grootste maken

DEN HAAG (ANP) - Volgend jaar komt er één fractie van de PvdA en GroenLinks in de Eerste Kamer. Ze gaan nog wel apart de verkiezingen in. Paul Rosenmöller wordt opnieuw de lijsttrekker van GroenLinks, voor de PvdA trekt Mei Li Vos weer de kar.

1 uur geleden
Aboutaleb: ongeregeldheden na WK-duel waren geen rellen

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt bij de ongeregeldheden in de stad na de WK-voetwedstrijd België-Marokko afgelopen zondag eerder over "een verstoring van de openbare orde" dan over rellen. De onrust werd volgens hem getriggerd door beelden uit Brussel, waardoor het ook in Rotterdam ontspoorde, en een herhaling ervan verwacht hij niet.

2 uur geleden
FVD onderzoekt 'mogelijke IT-aanval', zwijgt over datalek

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie doet onderzoek naar een mogelijk "vijandige aanval" op de "IT-systemen", schrijft de partij op haar website. Kort daarvoor meldde RTL Nieuws dat gevoelige privégegevens van alle (oud-)leden op straat liggen door een datalek in de nieuwe 'Forum-app'.

3 uur geleden
Van Ooijen: iedere dakloze een thuis met nieuw actieplan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet streeft ernaar om per 2030 dakloosheid te beëindigen en "iedereen een thuis" te bieden. Er zijn in een actieplan afspraken gemaakt over geld, zorg, woningen, hulp en begeleiding en allerlei bestuurlijke kwesties. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) spreekt in het plan dat hij aan de Kamer heeft gestuurd van een "fundamenteel andere kijk".

3 uur geleden
Kamer: bij verkiezing maart al meer gekozen bestuurders waterschap

DEN HAAG (ANP) - Al bij de komende verkiezingen medio maart moeten meer bestuurders van de waterschappen worden gekozen. Daar dringt de Tweede Kamer op aan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) gaf eerder aan de kans "klein" te achten dat dit nog zou lukken.

4 uur geleden
Wiersma: hulp van pensioenfondsen bij renovatie schoolgebouwen

DEN HAAG (ANP) - Om de zwaar verouderde scholen in Nederland te renoveren of vervangen zijn miljarden nodig en de grootste Nederlandse pensioenfondsen zijn bereid daarbij te helpen. Dat meldde onderwijsminister Dennis Wiersma tijdens een debat in de Tweede Kamer over onderwijshuisvesting. Kamerleden reageerden over het algemeen positief maar drukten de minister wel op het hart dat leningen voor schoolgebouwen geen makkelijke manier moeten worden voor pensioenfondsen om geld te verdienen.

5 uur geleden