Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-fractievoorzitter wil dat kabinet stikstofbeleid doorzet

D66-fractievoorzitter wil dat kabinet stikstofbeleid doorzet

'S-HERTOGENBOSCH (ANP) - Het kabinet moet zijn stikstofplannen doorzetten en niet na kritiek van provincies en agrariërs terugkrabbelen. Daartoe heeft D66-fractievoorzitter Jan Paternotte het kabinet opgeroepen tijdens het landelijk congres van de partij.

"Dit kabinet durft eindelijk door te pakken en gaat de uitstoot halveren in 2030", zei Paternotte. "Laat je niet verlammen door pruttelende provincies", zo riep hij het kabinet op.

Ook "wangedrag van dreigboeren" zoals uitspraken zaterdag door voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) mag niet worden beloond, vindt de D66-fractievoorzitter.

Van den Oever wil de voedselvoorziening platleggen, dreigt met nieuwe acties bij ministers en hun gezinnen thuis en vergelijkt de situatie van de boeren met die van de Joden voor de Tweede Wereldoorlog, somde Paternotte op. De FDF-voorman gaat hiermee "alle perken te buiten", vindt de D66-fractievoorzitter. "In ons land gelden de regels van de rechtsstaat, niet het recht van de trekker."

Vleesfabriek van de wereld

Paternotte noemde Nederland "de vleesfabriek van de wereld. De stikstofuitstoot is hier zo hoog dat de natuur kapotgaat en de rechter ons verbiedt meer woningen te bouwen." Daarom moet de stikstofuitstoot snel omlaag. De natuur moet worden hersteld, boeren moet een duurzaam alternatief worden geboden en voor jonge mensen moeten huizen worden gebouwd, stelde hij.

De D66-leden hebben eerder zaterdagmiddag unaniem ingestemd met een motie waarin de Kamerfractie wordt opgeroepen het nu voorliggende stikstofplan van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) volmondig te steunen.

Meer uit Politiek

Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

17 minuten geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

45 minuten geleden
Van der Plas: gesproken met Rutte over verkiezingen en stikstof

DEN HAAG (ANP) - Partijleider Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) heeft dinsdag gesproken over de verkiezingsuitslag en stikstof met minister-president Mark Rutte. De twee troffen elkaar in restaurant De Landbouw op de grens tussen Den Haag en Wassenaar. Dat meldt Van der Plas zelf op Twitter.

2 uur geleden
Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen. De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een "offensief cyberprogramma tegen Nederland". Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

3 uur geleden
Hertelling in sommige gemeenten voor waterschap of provincie

OSS (ANP) - De Brabantse gemeente Oss gaat woensdag alle stemmen van acht stembureaus opnieuw tellen. Dat gebeurt in het gemeentehuis. De hertelling is volgens de gemeente nodig omdat uit de processen-verbaal van deze stembureaus een verschil bleek dat niet verklaard kan worden. Hertellingen zijn openbaar.

3 uur geleden
Paternotte: stikstofstandpunt D66 verandert niet na verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) ziet fractieleider Jan Paternotte van D66 geen ruimte om van standpunt te veranderen waar het op stikstof aankomt. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas zei eerder dat de coalitiepartij op dit vlak zal "moeten buigen of moeten barsten". Paternotte staat open voor een kop koffie. "Maar met dit soort termen kan ik niet zoveel", zegt hij bij aanvang van het fractieoverleg.

4 uur geleden
Heerma: ook kloof tussen CDA 'Den Haag' en CDA in regio te groot

DEN HAAG (ANP) - De "enorme optater" die het CDA bij de verkiezingen voor Provinciale Staten heeft gekregen, heeft binnen de partij tot "vrij grote en heftige reacties geleid", zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Niet alleen de kloof tussen Den Haag en het land is te groot geworden, maar ook die tussen het CDA Den Haag en de CDA'ers overal in het land. Beide kloven moeten worden gedicht, zei Heerma voorafgaand aan het tweede overleg van de CDA-fractie sinds de verkiezingen.

4 uur geleden