Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66-fractievoorzitter wil dat kabinet stikstofbeleid doorzet

D66-fractievoorzitter wil dat kabinet stikstofbeleid doorzet

'S-HERTOGENBOSCH (ANP) - Het kabinet moet zijn stikstofplannen doorzetten en niet na kritiek van provincies en agrariërs terugkrabbelen. Daartoe heeft D66-fractievoorzitter Jan Paternotte het kabinet opgeroepen tijdens het landelijk congres van de partij.

"Dit kabinet durft eindelijk door te pakken en gaat de uitstoot halveren in 2030", zei Paternotte. "Laat je niet verlammen door pruttelende provincies", zo riep hij het kabinet op.

Ook "wangedrag van dreigboeren" zoals uitspraken zaterdag door voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) mag niet worden beloond, vindt de D66-fractievoorzitter.

Van den Oever wil de voedselvoorziening platleggen, dreigt met nieuwe acties bij ministers en hun gezinnen thuis en vergelijkt de situatie van de boeren met die van de Joden voor de Tweede Wereldoorlog, somde Paternotte op. De FDF-voorman gaat hiermee "alle perken te buiten", vindt de D66-fractievoorzitter. "In ons land gelden de regels van de rechtsstaat, niet het recht van de trekker."

Vleesfabriek van de wereld

Paternotte noemde Nederland "de vleesfabriek van de wereld. De stikstofuitstoot is hier zo hoog dat de natuur kapotgaat en de rechter ons verbiedt meer woningen te bouwen." Daarom moet de stikstofuitstoot snel omlaag. De natuur moet worden hersteld, boeren moet een duurzaam alternatief worden geboden en voor jonge mensen moeten huizen worden gebouwd, stelde hij.

De D66-leden hebben eerder zaterdagmiddag unaniem ingestemd met een motie waarin de Kamerfractie wordt opgeroepen het nu voorliggende stikstofplan van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) volmondig te steunen.

Meer uit Politiek

Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

1 dag geleden
Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten beoogd kabinetsleden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.

1 dag geleden
In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

2 dagen geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

2 dagen geleden
Faber nog steeds beoogd migratieminister na crisisoverleg

DEN HAAG (ANP) - PVV'er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een "nuttig gesprek" was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

2 dagen geleden
Partijleiders verlaten crisisoverleg formatie zwijgend

DEN HAAG (ANP) - De leiders van PVV, VVD, NSC en BBB hebben het crisisoverleg over de formatie vrijdagmiddag verlaten zonder veel te zeggen. PVV-leider Geert Wilders zei dat formateur Richard van Zwol later het woord zou voeren. Die riep de leiders bijeen om de neuzen weer in dezelfde richting te krijgen, zei hij eerder. Volgens een betrokkene is het overleg met een sisser afgelopen, zonder verder toelichting te geven.

2 dagen geleden