
D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren
DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.
Het wetsvoorstel is opgesteld door Mpanzu Bamenga van D66 en Willem Koops van NSC. Eindhovenaar Bamenga spande in 2020 een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee. Na een bezoek aan Italië werd hij in de aankomsthal van Eindhoven Airport uit de rij gehaald en gecontroleerd. Bamenga was ervan overtuigd dat dit door zijn huidskleur was. Het gerechtshof stelde Bamenga vorig jaar in het gelijk. Donkere mensen worden bij grenscontroles uit de rij gepikt, anderen niet, en dat is discriminatie, oordeelden de rechters. Het hof verbood de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen bij de beslissing wie wel wordt gecontroleerd en wie niet.
Volgens Bamenga zijn de regels nu nog onduidelijk, en moet de initiatiefwet die twijfel wegnemen. "Je moet beoordeeld worden op je daden, niet op je afkomst of uiterlijk. Met deze wet maken we glashelder: institutioneel racisme hoort niet thuis in Nederland. Dit is een stap naar een samenleving waarin écht iedereen gelijk wordt behandeld", zegt het Kamerlid van D66.
Algoritmes
Het verbod zou niet alleen gelden voor controles door politie en marechaussee, maar ook voor algoritmes die worden gebruikt om bijvoorbeeld fraude op te sporen. Bamenga en Koops verwijzen onder meer naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die selecteerde studenten met een migratieachtergrond onevenredig vaak op mogelijk misbruik van studiebeurzen.
Het voorgestelde verbod geldt niet voor signalementen die de politie verspreidt om een verdachte te vinden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar de kans is vrij groot dat een meerderheid het verzoek gaat steunen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
12 uur geleden