Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

Het wetsvoorstel is opgesteld door Mpanzu Bamenga van D66 en Willem Koops van NSC. Eindhovenaar Bamenga spande in 2020 een rechtszaak aan tegen de Koninklijke Marechaussee. Na een bezoek aan Italië werd hij in de aankomsthal van Eindhoven Airport uit de rij gehaald en gecontroleerd. Bamenga was ervan overtuigd dat dit door zijn huidskleur was. Het gerechtshof stelde Bamenga vorig jaar in het gelijk. Donkere mensen worden bij grenscontroles uit de rij gepikt, anderen niet, en dat is discriminatie, oordeelden de rechters. Het hof verbood de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen bij de beslissing wie wel wordt gecontroleerd en wie niet.

Volgens Bamenga zijn de regels nu nog onduidelijk, en moet de initiatiefwet die twijfel wegnemen. "Je moet beoordeeld worden op je daden, niet op je afkomst of uiterlijk. Met deze wet maken we glashelder: institutioneel racisme hoort niet thuis in Nederland. Dit is een stap naar een samenleving waarin écht iedereen gelijk wordt behandeld", zegt het Kamerlid van D66.

Algoritmes

Het verbod zou niet alleen gelden voor controles door politie en marechaussee, maar ook voor algoritmes die worden gebruikt om bijvoorbeeld fraude op te sporen. Bamenga en Koops verwijzen onder meer naar de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die selecteerde studenten met een migratieachtergrond onevenredig vaak op mogelijk misbruik van studiebeurzen.

Het voorgestelde verbod geldt niet voor signalementen die de politie verspreidt om een verdachte te vinden.

Meer uit Politiek

Veldkamp: Oekraïne-opmerking Wilders is 'inleidende beschieting'

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.

11 uur geleden
Uitermark wil aanpak discriminatie centraal regelen

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.

17 uur geleden
Schoof leidt zelf stikstofgroep, wil alle maatregelen bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).

19 uur geleden
Madlener heeft 'grote zorgen' over nieuwe stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

20 uur geleden
Klever: Nederland zal niet vooraan staan bij wederopbouw Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.

20 uur geleden
Wiersma wacht onderzoek af voor besluit MKZ-maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland maatregelen tegen verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) opheft, "stemt voorzichtig positief", zegt landbouwminister Femke Wiersma. Maar dat besluit heeft nog geen invloed op de maatregelen in Nederland. Wiersma wacht "de laatste labuitslagen en -onderzoeken af" en verwacht later op vrijdag een besluit te kunnen nemen.

20 uur geleden
Oplossing kabinet voor Maarheeze laat op zich wachten

DEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.

20 uur geleden