Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 en CU willen dat minister winst mondkapjesdeal terughaalt

D66 en CU willen dat minister winst mondkapjesdeal terughaalt

DEN HAAG (ANP) - De mondkapjesdeal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Sywert van Lienden is een "deal die er nooit had moeten komen", vindt D66-Kamerlid Wieke Paulusma. "Een groep mannen is gillend rijk geworden", terwijl ze de schijn ophielden zonder winstoogmerk te werken. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) moet wat coalitiepartij D66 betreft "alles op alles zetten" om het "belastinggeld dat door het afvoerputje van deze deal gespoeld is, terug te vorderen."

Dat wil ook coalitiegenoot ChristenUnie. De winst van Van Lienden en zijn kompanen is "excessief", zei Mirjam Bikker. Ze wil van minister Helder weten welke civielrechtelijke en strafrechtelijke mogelijkheden de bewindsvrouw ziet "om dit geld terug te halen". Van Lienden en zijn zakenpartners verdienden zo'n 30 miljoen euro aan de deal, die het ministerie van VWS 100 miljoen euro heeft gekost.

De druk om zo veel mogelijk mondkapjes te kopen was "te groot en de minister te gretig", constateert Paulusma. Zij doelt daarbij op minister Hugo de Jonge, die in het vorige kabinet corona-minister was. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de deal, al blijft - ook na onderzoek door Deloitte - onduidelijk of het een doorslaggevende rol is geweest.

Wel is helder dat het ministerie van VWS druk heeft uitgeoefend op het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) om met Van Lienden de deal te sluiten. Paulusma wil weten waarom de deal is gesloten, terwijl het LCH die ontraadde. Dat wil ook de ChristenUnie. "De deal is te lang verdedigd, er blijft veel schimmig en dat blijft schuren", zei Bikker over de "lelijke, schimmige deal" met "misleidende types".

Die deal maakt duidelijk hoe belangrijk contacten kunnen zijn, zei Bikker. Daar is volgens haar op zich niets mis mee "maar mijn indruk is dat - om een succesvolle deal te sluiten - er vanuit VWS extra hard is gelopen omdat het om een publieke en politiek bekend persoon ging." Zij doelt daarbij op Van Lienden. Wat haar betreft moet de tegenspraak vanuit de politieke top tegen een minister versterkt worden.

Meer uit Politiek

Wilders verwacht 'spannende en belangrijke' formatieweek

DEN HAAG (ANP) - Het wordt een "spannende en belangrijke week" in de kabinetsformatie, verwacht PVV-leider Geert Wilders. Op 15 mei moet een hoofdlijnenakkoord af zijn, en de onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn er nog niet uit. "Ik zou jokken als ik zeg dat het makkelijk is gegaan", zegt Wilders. "Maar onder tijdsdruk lukken dingen misschien nog."

7 minuten geleden
Bruins Slot op weg naar Libanon, Israël en Palestijnse Gebieden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) is maandagochtend vertrokken uit Nederland voor een bezoek aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Haar ministerie meldt dat de minister dinsdag en woensdag doorreist naar Israël en de Palestijnse gebieden, de vierde keer dat ze daarheen gaat.

1 uur geleden
Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

17 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

17 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

21 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden