Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66 dient wet in om bedenktijd bij abortus te schrappen

D66 dient wet in om bedenktijd bij abortus te schrappen

DEN HAAG (ANP) - D66 wil snel werk maken van een wetsvoorstel om de verplichte bedenktijd van vijf dagen voordat een vrouw een abortus mag ondergaan, te schrappen. Tweede Kamerlid Rob Jetten, de nieuwe woordvoerder van de partij over medisch-ethische kwesties, rekent op steun van een ruime Kamermeerderheid.

Verscheidene partijen dringen al langer aan op het afschaffen van de bedenktermijn. Maar D66 stemde de afgelopen jaren steevast tegen hun voorstellen, omdat bij de formatie van het nu demissionaire kabinet met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

D66 kondigde vorig jaar al aan met een eigen wetsvoorstel te komen om van de "onnodige en betuttelende" bedenktijd voor zwangere vrouwen af te komen. Maar ook daarmee wachtte de partij, om de afspraken met de christelijke coalitiepartners op dit gevoelige punt niet te schenden.

Na de val van het kabinet over de toeslagenaffaire kwamen de kaarten anders te liggen. Eind februari bleek al dat een ruime meerderheid in de toenmalige Tweede Kamer af wilde van de bedenktermijn. Alleen CDA, ChristenUnie, SGP en DENK stemden toen tegen een motie van Lilianne Ploumen (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks).

D66-partijleider Sigrid Kaag zei tijdens de verkiezingscampagne al dat zij zich op het gebied van medisch-ethische kwesties niet nog eens vier jaar lang wil laten gijzelen door een regeerakkoord. Over dergelijke zaken behoren Kamerfracties vrij te kunnen stemmen, vindt zij.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
dram partij d666. de donorwet van pis dijkstra -- en je blijven achtervolgen om vooral donor te worden. en nu eerst moorden en dan nadenken? hoepel toch op en ga iets nuttigs doen.
J. Davidse. 3 weken geleden
Hoe eerder de foetus is vernietigd door een stofzuigertje die het lekker uit elkaar rukt hoe beter. Bedenktijd? Nee hoor, eerst handelen en dan nadenken. De psychologische klap die komt mag je lekker op de koop toenemen. Aldus het D'66 gedachtengoed.

Meer uit Politiek

Ideeën Rutte over nieuwe bestuursstijl maken weinig indruk

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe bestuursstijl die Mark Rutte als VVD-leider in Nieuwsuur aankondigde, maakt niet echt indruk op andere partijen. D66-leider Sigrid Kaag toonde zich nog het meest positief. De ideeën zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk", zei ze dinsdag. Linkse oppositiepartijen vinden het niet voldoende.

20 minuten geleden
SER-voorzitter Mariëtte Hamer vrijwel zeker nieuwe informateur

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) en oud-fractievoorzitter van de PvdA, wordt woensdag zo goed als zeker voorgedragen als nieuwe informateur door de Tweede Kamer. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

1 uur geleden
D66-leider Kaag noemt uitspraken Rutte 'een begin'

DEN HAAG (ANP) - De ideeën die VVD-voorman Mark Rutte over een nieuwe bestuursstijl in Nieuwsuur openbaarde, zijn "een begin en dat vind ik heel belangrijk". Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

4 uur geleden
Veiligheidsberaad vergadert digitaal, met andere voorzitter

UTRECHT (ANP) - Het Veiligheidsberaad vergadert maandagavond digitaal. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) schuift online aan bij de vergadering van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staan de coronamaatregelen die horen bij de nieuwe, tweede stap van het openingsplan. Ook bespreken de burgemeesters of zij vinden dat Nederland toe is aan die nieuwe stap of niet.

1 dag geleden
Rutte: EU-landen mogelijk pas in augustus klaar voor coronapas

DEN HAAG/PORTO (ANP) - Sommige EU-landen zijn mogelijk pas in augustus klaar om reizigers toe te laten met de zogenoemde coronapas. Nederland wil er zelf al eind juni of begin juli mee beginnen, maar premier Mark Rutte sluit niet uit dat het in andere lidstaten een stuk langer duurt.

3 dagen geleden
50PLUS beschuldigt Den Haan vals na grap van cabaretier

DEN HAAG (ANP) - 50PLUS dacht bewijs in handen te hebben dat de net opgestapte partijleider Liane den Haan al voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart plannen maakte om de partij de rug toe te keren. Maar niet zij liet begin maart de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl registreren, maar cabaretier Tom Lash.

3 dagen geleden
Vedelaar stopt na de zomer als voorzitter PvdA

DEN HAAG (ANP) - Nelleke Vedelaar, de voorzitter van de PvdA, zal zich na de zomer niet verkiesbaar stellen voor een volgende termijn. Dat schrijft ze in een verklaring op de website van de partij.

4 dagen geleden