Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

D66: bied burger meer digitale bescherming

D66: bied burger meer digitale bescherming

DEN HAAG (ANP) - Burgers moet meer bescherming worden geboden tegen oprukkende technologische ontwikkelingen van zowel bedrijven als overheden. Dat vindt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Met twaalf voorstellen wil Verhoeven de "steeds verdergaande datamacht van techreuzen en overheden inperken". Als voorbeeld noemt hij het Systeem Risico Indicatie (SyRI), waarmee de overheid uitkeringsfraude opspoort. In SyRI zijn allerlei gegevens van bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en gemeenten aan elkaar gekoppeld. Algoritmes zoeken naar opvallende zaken, omdat die op fraude kunnen wijzen.

Een groep organisaties, waaronder Privacy First, heeft een bodemprocedure aangespannen over SyRI. Verhoeven maakt zich grote zorgen over het systeem, maar ook over andere ontwikkelingen. "Nu is het SyRI, straks zijn het gezichtsherkenningscamera’s die controleren of je door rood loopt. Techreuzen en overheden kunnen steeds dieper in onze levens treden", schrijft hij in zijn pamflet Digitale Revolutie. Over SyRI is Verhoeven stellig: er moet een verbod komen, "tot er wetgeving en toezicht is".

Niet alleen de overheid moet worden beteugeld, ook grote techbedrijven worden te machtig, vindt Verhoeven. Voor toezichthouders als de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Consument en Markt moet meer geld worden vrijgemaakt.

Verhoeven wijst naar Duitsland als positief voorbeeld. Daar is het voor "Facebook al verboden om data van burgers uit Facebook, Whatsapp en Instagram te combineren". Facebook is eigenaar van alle drie die diensten. "Op Europees niveau kunnen lidstaten gezamenlijk een sterke vuist maken tegen dit soort praktijken."

Ook zou het mogelijk moeten zijn grote techbedrijven op te splitsen als ze te machtig worden, en moeten fusieplannen van grote techbedrijven kritischer onder de loep worden genomen. Hier ziet Verhoeven een duidelijke rol voor de Europese Unie. "Hier moet Europa één machtsblok zijn."

Verhoeven doet zijn voorstellen deze week bij de begrotingsbehandelingen van de ministeries van Economische Zaken en van Justitie en Veiligheid.

Meer uit Politiek

Bloomberg: Turkije gaat NAVO-kandidatuur Rutte steunen

ANKARA/BRUSSEL (ANP) - Turkije spreekt vrijdag hoogstwaarschijnlijk zijn steun uit voor de kandidatuur van demissionair premier Mark Rutte om de baas van de NAVO te worden. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan neemt dat besluit na een bezoek van Rutte, zeggen bronnen dicht bij Erdogan tegen persbureau Bloomberg.

16 minuten geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

1 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

2 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

3 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

3 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

3 uur geleden