Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cyberbeveiliger: ook bedrijven moeten verbod op TikTok overwegen

Cyberbeveiliger: ook bedrijven moeten verbod op TikTok overwegen

ZOETERMEER (ANP) - Ook bedrijven moeten bedenken of hun medewerkers wel TikTok op hun werktelefoon mogen zetten. Dat zegt Daan Keuper, onderzoeker bij cyberbeveiliger Computest.

De Europese Commissie besloot donderdag dat ambtenaren daar de app niet meer op hun werkapparaat mogen hebben, uit angst voor spionage. Die opdracht geldt voor ongeveer 30.000 mensen. De Verenigde Staten namen eerder dat besluit, en in Nederland wil een meerderheid van de Tweede Kamer ook een verbod voor TikTok op de werktelefoons van rijksambtenaren.

TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. Dat voedt de angst voor spionage. "Of die angst gegrond is, is lastig te zeggen. Er zijn geen harde bewijzen voor, het is speculeren", zegt Keuper. "Maar Chinese bedrijven moeten voldoen aan Chinese wetten en regels. De overheid daar kan vrij veel afdwingen. TikTok zegt dat het nooit meewerkt met vragen van overheden om inzage in de data te krijgen, maar de vraag is hoe hard dat is."

Persoonlijke informatie

TikTok houdt precies bij wat zijn gebruikers doen. De app ziet waar iemand is en welke browser en telefoon iemand heeft. Daarnaast heeft de app toegang tot de lijst met contactpersonen. Dat doen andere sociale media ook, zoals Facebook. "Het verschil is dat zij verder van de Amerikaanse overheid af staan dan in China mogelijk is. Facebook kan gemakkelijker nee zeggen. Voor het eerst hebben we te maken met een platform dat hier zo groot is en dat zich in China bevindt. En zulke informatie, de metadata van gebruikers, kan heel interessant voor China zijn", aldus Keuper.

Keuper maakt zich niet zoveel zorgen dat de TikTok-app zelf toegang krijgt tot vertrouwelijke documenten op een telefoon. "Beïnvloeding van mensen is wel een groot risico: TikTok bepaalt wat je ziet en kan zo je mening en je beeld van de wereld vormen. Waar denk ik het meeste risico zit, is dat TikTok zou kunnen zien waar bijvoorbeeld overheidsmedewerkers zich bevinden en met wie ze contact hebben. Of dat ze weten waar de topman van een bedrijf naartoe gaat." Stel dat spionnen zoiets weten, zouden ze die kennis bijvoorbeeld kunnen gebruiken om phishingmails op te stellen.

'Kritisch kijken naar TikTok'

Een totaal verbod is volgens Keuper niet verstandig of nodig, maar "het zou wel slim zijn om kritisch naar TikTok te kijken. Als je bedrijf gevoelig is voor spionage, moet je kritisch kijken welke apps je mensen laat gebruiken. Spionage is niet iets fictiefs, het gebeurt dagelijks."

Meer uit Binnenland

Sla gegevens niet zomaar op in VS, waarschuwt Van Huffelen

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven en overheden moeten goed nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf, waarschuwt demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering). Ze reageert daarmee op een kritisch rapport van het Instituut Clingendael, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De onderzoekers maken zich zorgen over wetten die Amerikaanse bedrijven verplichten om gegevens over te dragen aan hun overheid als hierom wordt gevraagd, ook als die in een ander land zijn opgeslagen.

4 minuten geleden
OM Amsterdam weet niets van verblijf in cel van Promes in Dubai

AMSTERDAM (ANP) - Bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam is niets bekend over een verblijf in de cel in Dubai van voetballer Quincy Promes. Dat laat een woordvoerder van het OM vrijdag desgevraagd weten. Volgens het OM was er al eerder sprake van soortgelijke geruchten, maar ook toen kon niet worden vastgesteld dat Promes in Dubai zou worden vastgehouden.

1 uur geleden
CBS: meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar terug

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Ook het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit (geweld, diefstal, inbraak, vernielingen) is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.

1 uur geleden
Schip dat vastzat onder Rotterdamse brug weer los

ROTTERDAM (ANP) - De schade aan de Willemsbrug in Rotterdam valt mee nadat vrijdagochtend een containerschip tegen de brug aanvoer en vast kwam te zitten. Niemand raakte gewond, meldt de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Nieuwe zaak Consumentenbond tegen Facebook en Instagram

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond begint een nieuwe rechtszaak tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. De organisatie wil voor elkaar krijgen dat gebruikers een schadevergoeding krijgen voor het schenden van hun privacy.

4 uur geleden
Schade aan pand in Den Haag door explosie

DEN HAAG (ANP) - In een portiek aan de Jacob Catsstraat in Den Haag is een explosie geweest. Door de ontploffing is er schade aan het pand in de Schildersbuurt. Er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

10 uur geleden
Raad van toezicht WNL baalt van eerdere reactie op AD-artikel

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van omroep WNL baalt van eerdere reacties op het AD-artikel over het vermeende wangedrag van directeur Bert Huisjes. Zo zei de raad van toezicht eerder onder meer dat zij "zich gelukkig prijst" met Huisjes, iets wat tot kritiek leidde van onder meer de NPO.

17 uur geleden