Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cyberaanvallen op Zwitserse sites in aanloop naar vredestop

Cyberaanvallen op Zwitserse sites in aanloop naar vredestop

BERN (ANP/AFP) - Websites van de Zwitserse regering en organisaties betrokken bij de vredesconferentie voor Oekraïne zijn getroffen door cyberaanvallen. Deze waren verwacht en staan vermoedelijk in verband met de bijeenkomst van dit weekend, aldus het Nationaal Cyberveiligheidscentrum van Zwitserland.

Het centrum meldt dat de zogeheten ddos-aanvallen op de landelijke regering en diverse organisaties donderdagochtend begonnen en hebben geleid tot "kleine verstoringen". Bij dit soort cyberaanvallen wordt een website zodanig overbelast waardoor die slecht of helemaal niet meer bereikbaar is.

Alleen de toegankelijkheid van de websites was getroffen, verklaart het Nationaal Cyberveiligheidscentrum. De veiligheid van gegevens en systemen is niet in gevaar geweest. Volgens het centrum gebruiken "hacktivisten" ddos-aanvallen om "politieke boodschappen te verspreiden en de aandacht te trekken".

Zwitserland is het gastland van de eerste vredesconferentie voor Oekraïne. Het doel is het initiëren van een vredesproces en het zetten van stappen richting een dergelijk proces. De bijeenkomst bij Luzern wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van tientallen landen. Zij mogen hun ideeën voor een duurzame vrede delen. De gastenlijst wordt vrijdag gepubliceerd.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden