Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cyberaanvallen door Russische hackers op overheden VS

Cyberaanvallen door Russische hackers op overheden VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Hackers die banden met Rusland hebben, proberen in te breken in computernetwerken van overheden in de Verenigde Staten. Ze zijn daar minstens twee keer in geslaagd. Dat zeggen de federale politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Het is de tweede waarschuwing voor buitenlandse cyberaanvallen in enkele dagen.

Een Russisch hackerscollectief dat door onderzoekers Berserk Bear of Dragonfly wordt genoemd, viel tientallen netwerken van staten en steden aan. Ook netwerken van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen waren doelwit.

"Sinds september 2020 heeft een Russische groepering met overheidssteun een campagne tegen diverse Amerikaanse doelwitten gevoerd", stellen de FBI en het ministerie in een verklaring, zo'n twee weken voor de presidentsverkiezingen.

Data buitgemaakt

De hackers wisten in te breken in een onbekend aantal netwerken en in twee gevallen data buit te maken. De autoriteiten lieten niet weten welke bij welke overheden de inbraken succesvol waren.

De FBI zei met de verklaring "een licht te schijnen op het schandelijke gedrag van Rusland". De Russische ambassade in Washington wijst de beschuldigingen van de hand en verwijst naar een verklaring van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov, die dergelijke beschuldigingen "absoluut ongefundeerd" noemde.

Verkiezingen

De Amerikaanse autoriteiten zijn in aanloop naar de verkiezingen extra alert op cyberaanvallen vanuit het buitenland. Velen in de VS vrezen een herhaling van de gebeurtenissen voor de presidentsverkiezingen in 2016. Toen wisten Russische hackers onder meer e-mails van prominente Democraten buit te maken en te publiceren.

De Amerikaanse inlichtingenchef John Ratcliffe waarschuwde recentelijk dat Rusland en Iran zich beiden in de presidentsverkiezingen proberen in te mengen. Iran en Rusland willen zo het vertrouwen van Amerikanen in de integriteit van de verkiezingen ondermijnen en desinformatie verspreiden om de uitslag te beïnvloeden. Rusland maakte persoonsgegevens van geregistreerde kiezers buit en Iran verzond intimiderende nepmails naar kiezers, zei Ratcliffe.

Meer uit Buitenland

Politie bevestigt dood man die in brand stond bij rechtbank NY

NEW YORK (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De politie in New York bevestigt het overlijden van een man die zichzelf in brand stak voor de rechtbank waar het strafproces tegen oud-president Donald Trump plaatsvindt. Amerikaanse media hadden eerder gemeld dat de man aan zijn verwondingen was bezweken.

1 uur geleden
Militanten Irak: fatale explosie op militaire basis door aanval

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De fatale explosie op een militaire basis ten zuiden van Bagdad is veroorzaakt door een aanval, verklaren de zogenoemde Popular Mobilization Forces (PMF). Deze organisatie van milities, waarvan een deel pro-Iraans, maakt officieel deel uit van de Iraakse veiligheidsdiensten. De getroffen basis huisvest de PMF en andere Iraakse veiligheidsdiensten.

2 uur geleden
Al Jazeera: doden door luchtaanvallen op Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische luchtaanvallen op Rafah hebben zaterdag aan zeker tien mensen het leven gekost, bericht Al Jazeera. De nieuwszender meldt dat plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht.

4 uur geleden
Noord-Korea: nieuwe raketkop en luchtdoelraket getest

PYONGYANG (ANP/AFP/BELGA) - Noord-Korea zegt dat het een nieuwe "supergrote" raketkop en luchtdoelraket heeft getest. De tests zouden vrijdagmiddag zijn uitgevoerd, maar zijn pas zaterdag naar buiten gebracht door het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

5 uur geleden
NY Post: Man die zichzelf in brand stak in New York overleden

NEW YORK (ANP) - De man die zichzelf vrijdag op straat in New York in brand stak, is aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de New York Post.

6 uur geleden
Onderzoekers presenteren rapport over neutraliteit van UNRWA

NEW YORK (ANP) - Een groep onafhankelijke onderzoekers presenteert een eindrapport over de neutraliteit van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Het onderzoek is een reactie op Israëlische beschuldigingen over de betrokkenheid van twaalf UNRWA-medewerkers bij de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.

10 uur geleden
Amerikaanse leger trekt zich terug uit Niger

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken hun troepen terug uit Niger. De duizend Amerikaanse militairen die zich in het Afrikaanse land bevinden zullen in de komende maanden vertrekken.

10 uur geleden