Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cyberaanval op Europees Parlement, voorzitter wijst naar Rusland

Cyberaanval op Europees Parlement, voorzitter wijst naar Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement is woensdagmiddag getroffen door een cyberaanval. De pro-Russische hackersgroep Killnet beweert erachter te zitten, zegt parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Ze legt een verband met het besluit van het parlement eerder op de dag om Rusland te bestempelen als sponsor van terrorisme.

Het gaat om een "geavanceerde" cyberaanval, twittert Metsola. De website van het parlement ging uit de lucht. De servers zouden zijn overspoeld met internetverkeer, een wapen dat Killnet vaker heeft ingezet.

"Onze ICT-experts verweren zich ertegen en beschermen onze systemen", stelt Metsola. Ze suggereert dat de aanvallers zijn aangeslagen op het door het Europees Parlement even tevoren aangenomen voorstel. Het parlement stemde er rond de middag mee in Rusland voortaan aan te duiden als sponsor van terrorisme, al heeft dat vooralsnog vooral symbolische waarde.

"Mijn antwoord: Glorie aan Oekraïne", twittert Metsola. Dat is de strijdkreet van Oekraïners in de oorlog tegen de aanvallers uit Rusland.

Andere EU-instellingen zijn voor zover bekend niet getroffen, laat de Europese Commissie weten. Zij "veroordeelt uiteraard deze cyberaanval".

De inmiddels al urenlang durende hinder speelt Europarlementariërs en hun medewerkers, die in Straatsburg bijeen zijn voor onder meer de maandelijkse stemmingen, parten. Ze hebben geen toegang tot benodigde documenten, aldus de SGP-delegatie.

Met de aanval bewijst Rusland ironisch genoeg "dat het inderdaad een sponsorstaat van terrorisme is", zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. "Dit is een schandalige aanval op onze democratie."

Meer uit Buitenland

Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

2 uur geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

4 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

4 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

6 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

7 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

8 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

9 uur geleden