Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cyberaanval legde mailverkeer Belgische leger wekenlang lam

Cyberaanval legde mailverkeer Belgische leger wekenlang lam

BRUSSEL (ANP) - Het Belgische leger heeft door een cyberaanval wekenlang niet met de buitenwereld kunnen mailen. De aanval van 16 december blijkt veel ernstiger dan gedacht.

Defensiemedewerkers konden elkaar al betrekkelijk snel weer mailen, maar het netwerk van Defensie bleef tot dinsdag afgesloten van het internet. "Dat was nodig om te kunnen controleren of alles veilig was", zegt het ministerie in de krant Het Belang van Limburg.

Het kan nog wel een maand duren voor het mailverkeer weer als vanouds draait. Ook een simpele zoekopdracht of de toegang tot de personeelsadministratie is voor militairen nog niet altijd mogelijk, schrijft de krant. Militairen krijgen volgens hun vakbond bevelen via bijvoorbeeld Whatsapp. De militaire systemen en netwerken zijn niet getroffen, benadrukt Defensie.

De aanvallers maakten gebruik van een gat in de beveiliging van de veelgebruikte Log4j-software. Wie er precies achter de aanval zit is onduidelijk.

Meer uit Buitenland

Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

13 minuten geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

1 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

1 uur geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

2 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

2 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

3 uur geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

4 uur geleden