
CvdK Paas: Rijk moet meer subsidie uittrekken voor Groningers
GRONINGEN (ANP) - Het Rijk zou de subsidiepot voor Groningers die hun huis in het gaswinningsgebied willen versterken of verduurzamen zodanig moeten verhogen dat iedereen die in aanmerking komt, geld krijgt. Dat zegt een woordvoerder van de Groningse commissaris van de Koning René Paas.
De overheid heeft ruim 220 miljoen euro beschikbaar gesteld voor die operatie, maar het subsidieplafond was maandagavond al na een dag bereikt. Volgens uitvoerder Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) komen 53.000 adressen in aanmerking voor de subsidie, maar konden vanwege het budget 'slechts' 22.080 huiseigenaren aanspraak maken. Bij de aanvragen gold 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Daardoor stonden er maandag rijen in meerdere Groningse gemeentes en probeerden ook online duizenden mensen er tussen te komen.
De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, heeft laten weten dat er naar het plafond voor subsidie gekeken gaat worden. Maar wat commissaris van de Koning René Paas betreft, vult het Rijk de subsidiepot snel aan. "Dan denken we aan de rekensom van 53.000 huishoudens maal 10.000 euro", zegt zijn woordvoerder. "Het Rijk heeft nu in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dan kom je dus 230 miljoen tekort. Waar het vandaan komt maakt ons niet uit, maar los het op."
Heel gek
Volgens de zegsman is er eerder vanuit de provincie gewaarschuwd dat Groningers met het huidige systeem achter het net zouden vissen. "Al die huishoudens voldoen aan het criterium voor subsidie. Dan is het heel gek dat er minder geld wordt uitgetrokken. Daardoor moeten inwoners met elkaar de concurrentie aangaan om subsidie te krijgen. Dat vinden wij niet terecht." Er is contact met Den Haag over de kwestie, aldus de woordvoerder.
Het gaat om een subsidie van 10.000 euro, waarvoor alleen huishoudens in aanmerking komen die niet onder het versterkingsprogramma vallen van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Daarnaast gaat het om woningen met schade in een bepaald postcodegebied.
De Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad laken de subsidieregeling en willen zaterdagavond een protestactie houden in het centrum van Groningen. "Het is exemplarisch voor hoe er met de Groningers wordt omgegaan", zegt GBB-secretaris Merel Jonkheid. Onlangs werd ook bekend dat dit 'gasjaar' waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas wordt gewonnen uit het Groningenveld als eerst verwacht. "Wij vinden dat de veiligheid van Groningers eens voorop moet komen te staan, in plaats van bijvoorbeeld leveringszekerheid van gas."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge kinderen van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
6 minuten geledenDRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.
22 minuten geledenAMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.
49 minuten geledenVRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.
4 uur geleden