Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CvdK Paas: Rijk moet meer subsidie uittrekken voor Groningers

CvdK Paas: Rijk moet meer subsidie uittrekken voor Groningers

GRONINGEN (ANP) - Het Rijk zou de subsidiepot voor Groningers die hun huis in het gaswinningsgebied willen versterken of verduurzamen zodanig moeten verhogen dat iedereen die in aanmerking komt, geld krijgt. Dat zegt een woordvoerder van de Groningse commissaris van de Koning René Paas.

De overheid heeft ruim 220 miljoen euro beschikbaar gesteld voor die operatie, maar het subsidieplafond was maandagavond al na een dag bereikt. Volgens uitvoerder Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) komen 53.000 adressen in aanmerking voor de subsidie, maar konden vanwege het budget 'slechts' 22.080 huiseigenaren aanspraak maken. Bij de aanvragen gold 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Daardoor stonden er maandag rijen in meerdere Groningse gemeentes en probeerden ook online duizenden mensen er tussen te komen.

De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw, Hans Vijlbrief, heeft laten weten dat er naar het plafond voor subsidie gekeken gaat worden. Maar wat commissaris van de Koning René Paas betreft, vult het Rijk de subsidiepot snel aan. "Dan denken we aan de rekensom van 53.000 huishoudens maal 10.000 euro", zegt zijn woordvoerder. "Het Rijk heeft nu in totaal 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dan kom je dus 230 miljoen tekort. Waar het vandaan komt maakt ons niet uit, maar los het op."

Heel gek

Volgens de zegsman is er eerder vanuit de provincie gewaarschuwd dat Groningers met het huidige systeem achter het net zouden vissen. "Al die huishoudens voldoen aan het criterium voor subsidie. Dan is het heel gek dat er minder geld wordt uitgetrokken. Daardoor moeten inwoners met elkaar de concurrentie aangaan om subsidie te krijgen. Dat vinden wij niet terecht." Er is contact met Den Haag over de kwestie, aldus de woordvoerder.

Het gaat om een subsidie van 10.000 euro, waarvoor alleen huishoudens in aanmerking komen die niet onder het versterkingsprogramma vallen van de NCG (Nationaal Coördinator Groningen). Daarnaast gaat het om woningen met schade in een bepaald postcodegebied.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad laken de subsidieregeling en willen zaterdagavond een protestactie houden in het centrum van Groningen. "Het is exemplarisch voor hoe er met de Groningers wordt omgegaan", zegt GBB-secretaris Merel Jonkheid. Onlangs werd ook bekend dat dit 'gasjaar' waarschijnlijk bijna dubbel zoveel gas wordt gewonnen uit het Groningenveld als eerst verwacht. "Wij vinden dat de veiligheid van Groningers eens voorop moet komen te staan, in plaats van bijvoorbeeld leveringszekerheid van gas."

Meer uit Binnenland

Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

28 minuten geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

49 minuten geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

1 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

1 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

2 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

2 uur geleden
VAE als voorzitter bij klimaattop: risicovol maar ook een kans

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd hebben al veel organisaties zich uitgesproken tegen het voorzitterschap van de Verenigde Arabische Emiraten op de komende klimaattop. De kritiek zwol aan toen het land bekendmaakte dat de voorzitter van de COP28 klimaatgezant Sultan Ahmed al-Jaber moest worden, topman bij ADNOC, het staatsoliebedrijf van de VAE. Twee dagen voor het begin van de grote top zien experts het voorzitterschap als "risicovol, maar een potentiële kans".

2 uur geleden