Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin

CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin

TÜBINGEN (ANP) - De Duitse farmaceut CureVac stopt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het bedrijf wil zich richten op andere middelen die dezelfde mRNA-technologie gebruiken.

De Europese Unie had 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel wordt goedgekeurd. Daarvan zouden 10,7 miljoen doses voor Nederland zijn. Die deal komt nu te vervallen.

De Europese toezichthouder EMA keek al sinds februari mee met de proeven met het middel. Zo kon de organisatie sneller een oordeel klaar hebben als CureVac ooit om goedkeuring zou hebben gevraagd. Die beoordeling stopt nu ook, laat EMA dinsdag weten. Het geneesmiddelenbureau laat weten dat het beoordelingsproces vorderde, maar dat er wel nog vragen waren over onder meer de kwaliteit van het vaccin en het feit dat het vaccin maar beperkt effectief leek.

Tweede kwartaal

CureVac denkt dat het vaccin op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2022 had kunnen worden goedgekeurd. "Tegen die tijd zou de ontwikkeling van een nieuwe generatie vaccins bijna klaar zijn", licht het bedrijf de stap toe. CureVac verwacht ook dat de staat van de uitbraak zal veranderen. Het coronavirus blijft rondgaan, het wordt 'endemisch' en om de situatie onder controle te houden zijn verschillende soorten vaccins nodig, aldus de farmaceut.

Bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins gaat CureVac samenwerken met concurrent GSK. Zij verwachten dat zij in de loop van volgend jaar goedkeuring krijgen voor een eerste vaccin.

Genetische code

Het CureVac-vaccin, CVnCoV genaamd, werkt op dezelfde manier als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze gebruiken een genetische code, het zogeheten messenger-RNA of mRNA, van de uitsteeksels waarmee het coronavirus lichaamscellen binnendringt. Die genetische code zit in kleine vetbolletjes in het vaccin. Sommige cellen in het lichaam lezen de instructies in de genetische code en gaan het eiwit van de uitsteeksels produceren. Vervolgens moet het immuunsysteem antilichamen aanmaken en T-cellen activeren om dat eiwit aan te vallen. Als de gevaccineerde persoon later weer het virus oploopt, herkent het afweersysteem het eiwit en kan het de verdediging beginnen, is de gedachte.

Maar bij CureVac bleek het middel veel minder bescherming te bieden. Het was voor minder dan 50 procent effectief in het voorkomen van ziekte, terwijl dit bij Pfizer/BioNTech en Moderna rond de 90 procent ligt.

Meer uit Gezond

Toezichthouder: haal medicijn tegen sikkelcelpijn van de markt

AMSTERDAM (ANP) - Een medicijn tegen pijnaanvallen bij mensen met sikkelcelziekte wordt waarschijnlijk van de markt gehaald. De Europese toezichthouder, het EMA in Amsterdam, adviseert om de vergunning van het middel crizanlizumab in te trekken. De Europese Commissie moet een besluit nemen.

2 dagen geleden
Zeeland wil snel overleg met Rijk over tandartsentekort

MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland wil snel met het Rijk in gesprek over het groeiende tandartsentekort in de regio. Gedeputeerde Harry van der Maas zei vrijdag in een commissievergadering dat het probleem al meerdere keren schriftelijk is aangekaart bij de verantwoordelijke ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs), maar dat daarop tot dusver geen reactie is gekomen.

2 dagen geleden
Ouderenzorg: Nederlanders amper voorbereid op hun oude dag

UTRECHT (ANP) - Nederlanders zijn niet of nauwelijks voorbereid op hun oude dag en de zorg die daarbij komt kijken. Die conclusie trekt de koepel voor de ouderenzorg, ActiZ, op basis van onderzoek dat het onder ruim duizend mensen liet uitvoeren. De branchevereniging is daarom een campagne gestart om het bewustzijn hierover te vergroten.

3 dagen geleden
Verhoren hoofdrolspelers corona-aanpak vanaf voorjaar 2025

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire enquête over de aanpak van de coronapandemie gaat naar verwachting een kleine drie jaar duren. De openbare verhoren, waarbij hoofdrolspelers als minister president Mark Rutte en voormalig gezondheidsminister Hugo de Jonge onder ede voor de enquêtecommissie moeten verschijnen, zijn voorzien in de periode van februari tot en met september 2025.

3 dagen geleden
Coronafonds zieke en overleden zorgmedewerkers hielp 180 mensen

UTRECHT (ANP) - Het fonds dat kort na het uitbreken van de coronacrisis werd opgericht om zorgmedewerkers te helpen die door hun werk zelf op de intensive care belandden, heeft in totaal 180 keer een eenmalig bedrag uitgekeerd. De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC), die het fonds beheerde, maakt nu de balans op en houdt op te bestaan.

4 dagen geleden
Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt via hersenen aan

NIJMEGEN (ANP) - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen verwacht veel van een nieuwe techniek om iemand met een dwarslaesie de benen aan te laten sturen vanuit de hersenen. Dat zegt de instelling op basis van de resultaten die met speciale implantaten zijn bereikt bij de 40-jarige Nederlander Gert-Jan Oskam. Nadat hij in 2011 een dwarslaesie had opgelopen door een ongeluk met de fiets, werd aanvankelijk gedacht dat hij alleen nog een arm kon bewegen. Inmiddels kan hij met een rollator enigszins uit de voeten.

4 dagen geleden
Zorg kan gebouwen straks niet meer betalen, waarschuwt sector

UTRECHT (ANP) - Zorgorganisaties zijn bang dat ze over een paar jaar geen geld meer hebben voor hun gebouwen. Ze willen niet alleen nieuwe locaties neerzetten, maar ook bestaande plekken aanpassen en verduurzamen. Er dreigt een investeringsstop en "daardoor kunnen voor pakweg 50.000 mensen geen woongelegenheden meer gerealiseerd worden", waarschuwt de sector woensdag.

4 dagen geleden