Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CureVac keldert op Wall Street na stop ontwikkeling coronavaccin

CureVac keldert op Wall Street na stop ontwikkeling coronavaccin

NEW YORK (ANP) - Amerikaanse beleggers reageren dinsdag geschokt op de aankondiging dat farmaceut CureVac stopt met het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Het aandeel van het Duitse bedrijf ging dinsdag circa 10 procent omlaag bij de opening van de beurzen op Wall Street. Verder verwerken de financiële markten onder meer nieuwe economische ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

CureVac kwam tot zijn besluit omdat het zich wil richten op andere middelen die dezelfde mRNA-technologie gebruiken. Maar voor bijvoorbeeld Nederland is het slecht nieuws omdat er, als het middel in Europa goedgekeurd zou worden, ook miljoenen doses naar ons land zouden zijn gegaan. Die deal komt nu te vervallen.

Over de gehele linie lijken beleggers hun al langer bestaande zorgen over de hoge inflatie wat van zich af te schudden, terwijl ze zich voorbereiden op de drukke periode waarin veel grote bedrijven met hun kwartaalresultaten komen. Deze begint later deze week op Wall Street.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex ging in de vroege handel in New York 0,2 procent omhoog naar 34.561 punten. De brede S&P 500 won 0,1 procent tot 4366 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 0,2 procent bij op 14.513 punten.

Volgens economen van het IMF boet het economisch herstel uit de coronacrisis mondiaal iets aan kracht in. Maar de bijstelling van de prognoses is wel erg beperkt en in sommige landen zijn de vooruitzichten juist verbeterd.

Tesla

Tesla (plus 1,8 procent) weet ook de aandacht op zich gericht. De fabrikant van elektrische auto's zag zijn leveringen van in China gemaakte wagens in september voor de tweede maand op rij toenemen.

Branchegenoot GM werd 1 procent hoger gezet. Het autoconcern maakte met het Zuid-Koreaanse LG Electronics afspraken over het terugvorderen van bijna 2 miljard dollar aan kosten rond een terugroepactie van de accu van de Chevrolet Bolt.

GlaxoSmithKline

Verder won GlaxoSmithKline ruim 2 procent, na berichten dat de tak voor consumentenmiddelen van de farmaceut de interesse zou wekken van diverse investeringsmaatschappijen. Het bedrijf liet daarop weten "vergevorderd" te zijn met plannen om het onderdeel af te splitsen.

De euro was 1,1537 dollar waard, tegen 1,1573 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen daarnaast omhoog. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 80,86 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 83,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Automaker Ford stijgt op Wall Street na afwenden nieuwe stakingen

NEW YORK (ANP) - Ford behoorde de laatste dag van de handelsweek tot de stijgers op de beurzen van New York. Het aandeel steeg 1,9 procent. De Amerikaanse vakbond UAW maakte bekend de staking bij een fabriek van de autofabrikant niet verder uit te breiden. Dat deed de bond wel bij fabrikanten General Motors (GM) en Stellantis. De stakingen begonnen vorige week vrijdag, nadat de onderhandelingen over een nieuwe cao-overeenkomst in een impasse zijn geraakt.

4 uur geleden
ING en ABN onderuit op Damrak om verhoging bankbelasting

AMSTERDAM (ANP) - ING en ABN AMRO zijn vrijdag met stevige koersverliezen gesloten op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden negatief op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankbelasting te verhogen. ING en ABN AMRO leverden daarop tot 6,4 procent in. Verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot 2,6 procent.

9 uur geleden
Autovakbond VS breidt stakingen bij GM en Stellantis uit

DETROIT (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De stakingen bij autofabrieken van General Motors (GM) en Stellantis in de Verenigde Staten, die afgelopen vrijdag begonnen, worden uitgebreid. Dat heeft Shawn Fain, voorzitter van autovakbond UAW, vrijdag bekendgemaakt. Daarmee wordt het werk neergelegd in nog eens 38 fabrieken, verspreid over twintig Amerikaanse staten.

9 uur geleden
KLM: belasting overstappende passagiers Schiphol zorgelijk

SCHIPHOL (AFN/BLOOMBERG) - KLM vindt het plan voor de invoering van een belasting op overstappende passagiers op luchthaven Schiphol zeer zorgelijk omdat daardoor het aantal vluchten sterk kan afnemen en veel minder passagiers gaan reizen met de luchtvaartmaatschappij. Dat verklaarde KLM nadat een CDA-motie voor de belasting werd aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer. Met die belasting zouden huishoudens geholpen moeten worden met de energierekening.

10 uur geleden
KLM-piloten willen maandag een uur staken op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Piloten van KLM willen aanstaande maandag een uur het werk neerleggen op Schiphol om een betere cao af te dwingen. Dit meldt vakbond VNV vrijdag. Voorzitter Camiel Verhagen vermoedt dat de staking vijftien vertrekkende vluchten kan vertragen.

11 uur geleden
Europese Commissie: menig buitenlands bedrijf blijft in Rusland

BRUSSEL (ANP/DPA) - Een groot aantal buitenlandse investeerders doen ondanks de Russische oorlog tegen Oekraïne nog zaken in Rusland. Meer dan de helft is er nog actief, zegt de Europese Commissie.

11 uur geleden
Activision Blizzard stijgt op herstellend Wall Street

NEW YORK (ANP) - Activision Blizzard behoorde vrijdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op de verklaring van de Britse toezichthouder CMA dat de overname van het gamebedrijf door softwareconcern Microsoft waarschijnlijk zal worden goedgekeurd. De twee bedrijven kregen eerder geen toestemming van de Britten om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud.

11 uur geleden